Linkovi

Sprječiti nepoželjne – olakšati ulazak dobrodošlim u SAD


Uz unapređenje sigurnosti, i za nepoželjne nepropusnosti američkih granica, najviši zvaničnici Sjedinjenih Država najavljuju manje poteškoća za ulazak na američko tlo dobrodošlim posjetiocima. O tome su govorili američki državni sekretar Condoleezza Rice i ministar za unutranju sigurnost Michael Chertoff.

Pripremio novinar tv-programa Glasa Amerike, Mil Arceg.

Gospođa Rice i gospodin Chertoff istakli su da će u okviru program vrijednog 2 i po milijarde dolara biti korištena najmodernija tehnologija.

Condolleza Rice, Državni sekretar SAD:
Vitalni američki interes je da ostanemo široko otvorena zemlja, čak i kada - boreći se protiv terorizma - ojačavamo kontrolu na granicama.

Realizacija programa trajaće - kako je planirano - pet godina. Ključni elemant je olakšati proces identifikacije stranih studenata, turista, poslovnih partnera... Novi sistem eliminiraće i birokratsku konfuziju koja usporava proces odobravanja viza.

Michael Chertoff, Ministar za unutarnju sigurnost: Razmjenjujući informacije između ministarstava bez odlaganja, mi ćemo ubrzati proces odobravanja viza, spriječiti korištenje falcifikovanih dokumenata, otkrivati nepoželjne osobe.... Sada utiremo put budućem procesu izdavanja viza bez papira.

Uz biometričke pasoše za američke građane, posebne putne kartice za turiste, program uključuje i unificiranje vozačkih dozvola koje će onima koji svakodnevno prelaze granicu sa Kanadom i Meksikom omogućiti da to čine bez pasoša.

Michael Chertoff, Ministar unutarnje sigurnosti:
Ogroman je izazov i ogroman zadatak održati ravnotežu između sigurnosti i olakšavanja protoka ljudi i roba preko naših granica.

Gospodin Chertoff je takođe istakao da Sjedinjene Države razvijaju centar za vizuelni pregled fotografija radi usaglašavanja informacija o osobama koje se nalaze na listama nepoželjnih i traženih. Osim terorista, centralna datoteka tog centra biće korištena za praćenje kriminalaca i krijumčara svih vrsta.

XS
SM
MD
LG