Linkovi

Potraga za optuženicima za ratne zločine u rejonu Han Pjeska


Pripadnici policije Republike Srpske izveli su danas u rejonu Han Pijeska akciju širih razmjera sa ciljem pronalaženja jednog lica sa liste Haškog tribunala. Akciju su nadgledali pripadnici međunarodnih policijskih i vojnih snaga a na pretraženim lokacijama niko nije pronađen.

Nijedna osoba sa javne liste Haškog trbunala nije pronađena na danas pretraženim lokacijama u širem rejonu Han Pijeska i Žepe. Međutim, određeni tragovi koji bi mogli koristiti u daljoj istrazi su otkriveni. Izjavio je ovo kasno popodne direktor policije Republike Srpske, Dragomir Andan potvrdivši da je akcija izvedena na osnovu obavještajnog podatka dobijenog tokom vikenda od jedne vrlo ozbiljne bezbjednosne agencije da bi jedan od najtraženijih haških optuženika trebalo da se nalazi na ovom području.

S tim u vezi, pregledane su naznačene lokacije ispod planinskog vrha Veliki Žep i dijelova naselja Žep ali niko nije pronađen, saopštio je Andan. On je naglasio da je ova akcija planirana dobro i da nije bilo pružanja otpora što, kako je rekao, potvrđuje da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske spremno da hapsi lica koja je optužio haški tribunal.

Inače, u današnjoj akciji u Istočnom dijelu Bosne i Hercegovine učestvovala je specijalna jedinica policije uz angažovanje jedinica za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Današnju operaciju MUP-a Republike Srpske nadgledao je manji tim Policijske misije Evropske Unije potvrdila je portparol EUPM-a, Monja Koluder. Ona je, takođe, naglasila da su pripadnici EUPM-a koordinirali podršku koju su snage međunarodnih vojnih snaga pružale policiji Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG