Linkovi

Kineski eunuh otkrio Ameriku prije Columba!?


Drevna kineska mapa koja je u ponedjeljak objelodanjena u Pekingu bi mogla dokazati da je jedan kineski eunuh bio prvi koji je otkrio Ameriku, sedam decenija prije Columba.

Mapa koja je izložena u Pekingu je, kako se navodi, kopija iz 1763 godine, odnosno kopija mnogo starije mape koja datira iz 1418. Mapa jasno prikazuje Afriku, Evropu i Sjevernu i Južnu Ameriku.

Ako se dokaže autentičnom, biće to jak dokaz koji bi nagovještavao da je Zheng He preduhitrio Christophera Columba, koji je Ameriku otkrio 1492, i u tom slučaju 500 godina istorije bi se moralo ponovno napisati.

Liu Lang, kineski advokat i kolekcionar mapa ju je kupio u jednoj antikvarnici u Šangaju 2001. godine za oko 500 američkih dolara. U jednoj knjizi britanskog autora Gavina Menziesa iz 2003. Zheng He se opisuje kao prva osobu koja je okružila zemaljsku kuglu i otkrila Ameriku u periodu između 1421. i 1423. Zhen je naime zapovjedao masovnom flotom koja je plovila od 1405. i 1433. na zapovjed cara tokom kineske dinastije Ming.

XS
SM
MD
LG