Linkovi

Vrata EU treba da budu otvorena za zemlje zapadnog Balkana


Prezentujući plan austrijskog Predsjedništva EU, kancelar Wolfgang SCHÜSSEL je, govoreći danas pred Evropskim parlamentom o Zapadnom Balkanu, posebno naglasio da "vrata treba da budu otvorena", najavljujuć angažan zvaničog Beč na očvanju evropske prespektive za zemlje regiona. Uz to, on naglašava- treba imati u vidu kriterijume, kao i "kapacitet prijema".

Austrijanci su pažljivo postavili plan angažovanja na Zapadnom Balkanu- za preiod šestomjesečnog predsjedavanja Unijom, pripremili su sedam ministarskih konferencija, različitog nivoa zvaničnosti i tematike, ali sa jednim zajedničkim nazivnikom- održati evropske perspektive za države zapadnog Balkana.

Austrijski kancelar Wolfgang SCHÜSSEL:
"Za mene je veoma važno da vrata ostanu otvorena i da evropske perspetive takvo nešto podržavaju. kao što znate, pet godina sam bio na čelu austrijske diplomatije i veoma dobro poznajem taj region- imamo veoma dobre kontakte tamo i uvjeren sam da samo uz pomoć evropskih perspektiva možemo računati da će se riješiti problemi poput ekonomije ili poptuni povratak izbjeglih. Jedino imajući na umu evropsku budućnost, može se računati da će dugoročni mir biti obezbijedjen".

Za austrijskog kancelara, koji će do polovine godine biti na čelu EU, nije ključno pitanje kada će države Zapadnog Balkana zaključiti integracijski proces, već da li su svima jasno naglašene prespektive pridruživanja. naglašava se, uz to, elemenat " kapacitet prijema" i kriterijuma što će, bez izuzetka , biti sastavni dio svih razgovora sa baknaskim kandidatima i onima koji se spremaju na takav status.

SCHÜSSEL:
"Mislim da je riječ je o strategiji koja ima podršku Evropljana kao i stanovnika država Balkana. Oni podržavaju reforme, a inttegracije su, očito, od ključne važnosti za njih".

XS
SM
MD
LG