Linkovi

Mnoge novine na zimskoj olimpijadi u Torinu


Kada govorimo o tehnološkim dostignućima da kažemo da će se ona primjeniti i na zimskim olimpijskim igrama koje se organiziraju u Torinu od 10-24 februara. Torino se priprema da svijetu pokaže najnovije italijanske izume i dizajne, počevši od revolucinarno brzih bob staza, pa do prvih skakaonica koje je moguće mehanički podesiti.

Bob staza za olimpijske igre u Torinu je duga 1.4 kilometra i ima 19 prevoja. Postavlja se pitanje zbog čega je ova bob staza, koja je koštala 59 miliona dolara, tako posebna.Odgovor leži u usavršenoj tehnologiji koja je ugrađena ispod tankog leda. Kako bi staza imala konstantnu temperaturu , 48 tona amonijuma cirkulira kroz cijev koja leži između betona i leda.Ovo stvara prostor u kojem stalno cirkulira temperatura između minus 15 i plus 8 stepeni celzijusa.32 senzora su raspoređena duž staze koji odašilju informacije o temperaturi staze u centralu.Čitav sistem zahtijeva pet hiljada kilovata električne energije.

Ovo je prvi put u svijetu da je ispod staze neko postavio beton u obliku slova U, ugradio amonijumske cijevi koje hlade led.-kaže Vottorio Salusso, upravitelj projekta bobstaze Olimpijskih igara u Torinu.

Skakaonice Pragelato su također bile izazov za organizatore, jer se radi o prvim skakaonicama na svijetu koje možete podesiti.Koristeći se digitalnim modeliranjem, grupa italijanskih inženjera je dizajnirala skakaonice koje se potpuno uklapaju u okoliš.

Do sada je 951 miliona dolara potrošeno kako bi se Torino pripremio za zimsku olimpijadu.Sada mnogi italijanski sportisti, kao što su ovi brzi klizači na ledu, isprobavaju olimpijska borilišta, kako bi se bilo sigurno da će se uloženi novac isplatiti.

XS
SM
MD
LG