Linkovi

Ambasador McElhaney razocaran nedovoljnim progresom reformi u BiH


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Douglas McElhaney, austrijski ambasador u BiH Werner Almhofer,ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft i šef delegacije Evropske komisije u BiH Michael Humphreys danas su u Sarajevu održali zajedničku konferenciju za novinare o pregovorima o ustavnim promjenama u BiH. Bila je ovo prilika da se rezimira šta je do sada urađeno. Ambasador Meklheni ponovio je da su dobri rezultati postignuti u oblasti ljudskih prava, reorganizaciji Vijeća ministara, redefiniranju uloge državnog Doma naroda,svjesnosti da je ključno zakonodavno tijelo Predstavnički dom Parlamenta BiH. No,dogovori o funkcioniranju Predsjedništva I državnog Parlamenta,zapali su u ćorsokak:

Ambasador Meklheni:

Moram biti iskren I reći da sam razočaran.Lideri su, dakle, izrazili opredjeljenje , pred mojim državnim sekretarom,pred narodom I građanima BiH, da će to uraditi!

Ja ću biti u konsultacijama sa mojim nadređenim u Washingtonu, izvijestit ću ih o napretku koji je do danas postignut, naravno ,sa namjerom da odlučimo koju dalju pomoć ili podrđku moja vlada može da osigura svim strankama.

Podršku američkom kolegi, uz umjereni optimizam,ali I razočarenje zbog činjenice da mnogo toga još nije dogovoreno,iskazali su I austrijski I britanski ambassador u BiH, te šef delegacije EK U BiH:

Ambasador Almhofer:

Kao što je to često slučaj u zemljama koje se nalaze u tranziciji, ovo je nešto što možemo nazvati između, a to neđto đto je između, mora biti osnova za dalje razgovore.

Ambasador Humphreys:

Ako se sve što je dogovoreno u vezi sa Vijećem ministara provede, BiH će imati potpunu odgovornost za process Evropskih integracija.

Ambasador Rycroft:

Mi smo mogli danas ovdje sjediti I proslavljati jedan veliki uspjeh koji bi dao zamaha na putu vaše zemlje u Evropu,Umjesto toga, mi ovdje potcrtavaamo neke pozitivne I neke negativne stvari.

U ovom momentu,ono što je dogovoreno, treba pretočiti u odgovarajuće zakone, a domaći lideri, istaknuto je još jednom, bit će odgovorni I za uspjeh I za neuspjeh.

A, izjave bh političara , u rasponu su od potpunog optimizma do totalnog nezadovoljstva.

Zamjenik predsjednika SDS-a Mladen Bosić tvrdi da je tokom pregovora dogovoreno oko 95 odsto pitanja u vezi sa budućim ustavnim uređenjem BiH, dok je samo manji broj ostao neriješen.

Predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić izjavio je da lideri osam vodećih političkih partija u posljednjoj rundi pregovora o ustavnim izmjenama u BiH "ništa nisu dogovorili".

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izrazio je bojazan da predstavnici političkih stranaka koje su na vlasti u BiH ne mogu napraviti značajniji iskorak prema postizanju sporazuma o budućem ustavnom uređenju BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je jutros da su pregovori završeni bez dogovora o Predsjedništvu BiH.I Parlamentarnoj skupštini,s čime se slaže i lider PDP-a,Mladen Ivanić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da nije završeno sve što je bilo planirano.

Razgovori o ustavnim promjenama u BiH, dešavaju se u vrijeme pregovora o statusu Kosova.

Ponovne medijske spekulacije o uvjetovanju eventualne nezavisnosti Kosova sa nezavisnošću RS, kao i sam tok pregovora o Kosovu, američki ambasador u BiH, nije želio komentirati. No, očigledno očekujući ovakvo pitanje, g Meklheni je još u uvodnoj izjavi na današnjoj press konferenciji, iskazao da je američki interes teritorijalni integritet BiH

O ustavnim promjenama u BiH, još će se razgovarati. 31 Mart krajnji je rok, na koji su se bosanskohercegovački lideri obavezali, prilikom svog boravka ,na washingtonskom obilježavanju desete godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG