Linkovi

Mobilni telefon samo uz licne dokumente?


U vrijeme otvoreno objavljenog rata protiv terorizma pažnju zvanicnika u oblasti sigurnosti u Sjedinjenim Državama u posljednje vrijeme, kako nam iz Glasa Amerike u Washingtonu javlja Omer Vatrić, privlači povećana potražnja za mobilnim telefonima čijim vlasnicima nije moguće ući u trag.

Mobilni telefon već je postao svakodnevnica, i potreba svakodnevnog života, medjutim, zvaničnke sigurnosti brinu telefoni koji se na tržištu mogu kupiti bez ikakve identifikacije kupca.

Ljudi mogu ući u radnju kupiti telefon za gotovinu, bez kreditne kartice, uzeti minuta koliko žele, i vi ne znate ko je kupac, kaže bivši agent FBI-a, Jack Cloonan.

Zvaničnici sigurnosti kažu da takve telefone učestalo koriste bande i teroristi. Tvrdi se da su tako kupljeni telefoni korišteni za aktiviranje bombi u napadu terorista na voz u Madridu, 2004. godine.

Rodger Entner, konsultatnt Telecoma objasnjava:

Sada je u Evropi nemoguće kupiti telefon bez ličnog dokumenta.

Nedavno je veća količina telefona čiji trag nije moguće pratiti kupljena u Kaliforniji i Texasu, a zatim upućena na Srednji Istok. Prema tvrdnjama iz FBI-a osobe koje su kupile telefone imaju veze sa osumnjičenim terorističkim ćelijama i stavljeni su u pritvor.

Takvu vrstu telefona, koji se nakon korištenja baca, spomenuo je nedavno i predsjednik Bush, kao jedno od opravdanja za prisluškivanje u okviru Patriotskog zakona.

FBI sada nastoji ući u trag kupcima takvih telefona, i traže druge načine kako spriječiti njihovu upotrebu u terorističke svrhe, o čemu naravno ne žele iznositi detalje.

XS
SM
MD
LG