Linkovi

Ključni zamah reformi u BiH ne treba očekivati prije nego zemlja dobije kandidatski status u EU


Ključni zamah opštih reformi za BiH ne treba očekivati prije nego što zemlja dobije kandidatski status, stav je zvaničnika Evropske stabilizacijske inicijative, koji upozoravaju- zemlji trebaju stvarne reforme, Evropskoj uniji su neophodni suštinski angažmani, umjesto trošenja novca na sigurnosne misije.

Evropska stabilizacijska inicijativa, organizacija koja je medju prvima upozorila zvanični Brisel na opasnost od "getoizacije" Balkana, ukazuje, kada je riječ o BiH, da se zemlji pristupa ne u skladu sa njenim stvarnim potrebama, već u skladu sa vojno-sigurnosnim planovima briselskih planera.

Gerald Knaus, predsjednik Evropske stabilizacijske inicijative:
"Ako gleda te BiH danas i problem kriminala i korupcije- da li je zaista, objektivno, stanje gore nego, recimo, u nekima od novih članica EU? Ja sumnjam u to. Ali, sa druge strane, imate veoma skupu misiju evropske policije, nekoliko stotina policajaca. Zato nemate para da pomognete bh poljoprivrednike da proizvode bolje, nema novca da se realizuju planovi kakvi su realzovani u Bugarskoj ili Rumuniji. Problem je u prioritetima- Baklkan se još uvijek gleda kao sigurnosni izazov, a ne kao budući dio evropske ekonomije".

Za ovog političkog analitičara je od posebne važnosti da vlast u Sarajevu ne gubi vrijeme- što se prije domogne kandidatskog statusa u odnosu sa Briselom, prije će započeti suštinske reforme.

" Šta se trenutno dešava- diskusija o jednom ili tri predsjednika, sve je to više simbolično. Važno je kao simbol ali neće povećati efikasnost bh države. Diskusije poput onih kako vezati vladu, je važna i dobro je da se o tome postigne sporazum ali to neće pretvoriti državnu vladu u efikasan aparat koji će podržati razvoj i integraciju".

Medjutim, stav Evropske stabilizacijske inicijative je da će do suštinskoih promjena u odnosu regiona i Brisela trebati čekati još neko vrijeme- slijedeći primjere Bugarske i Rumunije, koje bi se trebale pridružiti EU naredne godine, ukoliko BiH sljedeće godine dobije kandidatski status, što bi bio vanredan uspjeh, bila bi joj potrebna barem još jedna dekada do punopravnog članstva.

XS
SM
MD
LG