Linkovi

Iran tema hitnog sastanka u Londonu


Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćila da Franucska, Njemačka i Britanija namjeravaju da pozovu na hitnu sjednicu odbora Međuanrodne agencije za atomsku energiju drugog februara kako bi se razgovaralo o mogućim akcijama protiv Irana.

Navodi se da su predstavnici Evrope, Sjedinjenih Država, Kine i Rusije, koji su se danas sastali u Londonu kako bi razgovarali o iranskom nukelarnom programu, izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog poteza Teherana ka ponovnom započinjanju svojih aktivnosti na obogaivanju uranijuma. Oni su se složili da bi Iran ponovno trebao u potpunosti suspendirati svoje programe obogaćivanja uranijuma.

Također, američke državna tajnica Condoleeza Rice je rekla da svijet mora brzo reagirati, jer je Iran, kako je rekla, prešao liniju sa svojim nedavnim nuklearnim aktivnostima.

U Moskvi, predsjednik Vladimir Putin, je pozvao diploamte da budu oprezni, rekavši da Teheran nije isključio mogući ruski kompromisni prijedlog za obogaćivanje uranijuma za Iran na ruskoj teritoriji.

U medjuvremenu, Iran je zabranio novinarima CNN da izvještavaju iz te zemlje, nakon greške prevodioca koji je citirao iranskog predsjednika da njegova zemlje ima pravo graditi nuklearno oružje. Predsjednik Mahmoud Ahmadinejad je u subotu rekao reporterima da njegova zemlja ima pravo razvijati nuklearnu tehnologiju, ali je prevodilac za CNN, koristio riječ oružje. CNN se izvinuo za tu grešku, ali je Iran izjavio da je do daljneg reporterima i dopisnicima CNN zabranjen ulazak u zemlju. Iz CNN kažu da do danas o tome nisu zvanično informirani. CNN, inače, nema stalnog dopisnika iz Irana, ali njegovim reporterima je povremeno dozvoljavano da udju u zemlju na kraći boravak.

XS
SM
MD
LG