Linkovi

Predstanici osam političkih partija BiH traže za sve prihvatljivo rješenje


Predsjednici osam političkih partija iz BiH, koji pregovaraju u Sarajevu o ustavnim promjenama u BiH, trenutno rade na paketu rješenja koji bi mogao biti prihvatljiv za sve učesnike.

Taj paket rješenja obuhvata pitanje izbora u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika i potpredsjednika na mandatni period od četiri godine i pitanje rasporeda ključnih funkcija.

Na stolu su dva prijedloga, koja su se dosta približila, tvrdi predsjednik SDA Sulejman Tihić, ističući kako se u direktnim razgovorima predsjednika parlamentarnih stranaka, bez medijacije, pokušava iznaći rješenje.

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović navodi da je usuglašeno da u Domu naroda Parlamenta BiH bude 21 član, dok ostaje da se riješi pitanje načina izbora.

"Ide se na izbor kroz Predstavnički dom, gdje je postignuta dobra saglasnost, i sada su finese u pitanju", dodaje Čović.

No, po tvrdnji lidera SDP-a, Zlatka Lagumdžije, pregovarači se i dalje "vrte u krug".

Prema njegovim riječima, vladajuća koalicija pokušava da konstituiše neki zajednički prijedlog, dodavši da pritisak međunarodne zajednice nije odveć veliki.

Američki ambasador u BiH Daglas Meklheni rekao je u pauzi današnjih pregovora o ustavu u BiH da je napredak već sama činjenica da lideri osam političkih stranaka još uvijek razgovaraju o važnim pitanjima.

U dosadašnjim pregovorima ostvaren je napredak u definiranju nadležnosti predsjednika i potpredsjednika kako ne bi došlo do poklapanja dužnosti s Vijećem ministara i drugim organima.

Dalje, postignut je dogovor o ljudskim pravima, Vijeću ministara BiH, koje je prošireno sa još dva ministrastva, zatim o Domu naroda, čija je uloga ograničena na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

XS
SM
MD
LG