Linkovi

Budućnost BiH sa entitetetima 


U Ustavu B i H mora biti navedeno da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije te da se zadrži odlučivanje po entitetskom principu i obavezna rotacija u zajedničkim organima. Izjavio je ovo na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci predsjednik parlamentarne Srpske radikalne stranke Republike Srpske, Milanko Mihajlica poručujući da je neprihvatljiva svaka radikalizacija izmjena Ustava B i H na štetu ovog entiteta.

Međutim, poslanik Stranke za B i H, Muharem Murselović smatra da takva razmišljanja upravo sputavaju građane ove zemlje koja bi trebala biti uređena slično susjednim državama.

«Mi smatramo, kada je u pitanju Predjsedništvo B i H da to ne može da funkcioniše, da trebamo težiti parlamentarnoj, građanskoj demokratiji, da je dovoljan jedan predsjednik koji će imati manje-više protokolarne ovlasti i oko toga se ne možemo složiti. Mislimo da je to najnormalnije da ne treba Bosna i Hercegovina da bude drugačija od drugih zemalja u okruženju.»

Predsjednik Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Nebojša Radmanović, međutim, ističe da su takvi stavovi neprihvatljivi.

«Mi smatramo da četvorogodišnji mandat u Bosni i Hercegovini, kad kažem mi mislim na Savez nezavisnih socijaldemokrata, za jednog predsjednika nije moguć u ovom momentu. Svi zajedno nismo sazreli u Bosni i Hercegovini za tako nešto.»

Recimo i to da se danas oglasila i Boračka organizacija Republike Srpske koja je zatražila da se proces ustavnih promjena iz partijskih krugova vrati u okvire ustavne procedure pošto se, kako je istaknuto u saopštenju za javnost, Ustav ne donosi za partije već za narod.

XS
SM
MD
LG