Linkovi

Angela Merkel – Ako je u pitanju sloboda i demokracija mi trebamo djelovati zajedno


Tokom prvog posjeta Washingtonu, otkako je došla na čelo Njemačke, Angela Merkel je rekla da je njen cilj unaprjeđenje njemačko-američkih odnosa. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Jaroslaw Anders dvojica istaknutih analitičara, jedan Amerikanac i jedan Nijemac su nedavno kazali da posjeta gospođe Merkel Washingtonu može doprinijeti zajedničkom razumijevanju,ali da neće riješiti probleme koji postoje u bilateralnim odnosima ove dvije zemlje.

Da tokom svoje prve posjete Washingtonu, kao kancelar njemačke koalicijske vlade, Angela Merkel želi okončati napetosti koje su postojale izmedju njenog predhodnika, Gerharda Shroedera i predsjednika Busha, jasno se vidi i iz njene izjave date u Washingtonu dan uoči susreta sa predsjendikom Bushom.

Angela Merkel, njemački kancelar: I veliko pitanje za nas, za Evropu, za Njemačku i za Sjedinjene Države je hoćemo li u budućnosti raditi zajedno, jedni protiv drugih, ili u prijateljskom nadmetanju jer znamo da je konkurencija za nas dobra. Ali ako je u pitanju sloboda i demokracija mi trebamo djelovati zajedno, a ne razdvojiti se u male segmente, rekla je jučer u Washingtonu Angela Merkel.

Govoreći o Iranu ona je rekla da će taj problem potrajati.

Angela Merkel, njemački kancelar: I kada slušate šta u Iranu kažu o Izraelu, o Holocaustu, onda posebno mi Njemci treba da se upitamo kako reagirati. Kako reagirati na one koji provociraju, ciničkim i apsurdnim izjavama. Koliko daleko oni mogu ići izazivajući vjerovanja Zapada i kako će Zapad reagirati, upitala se Angela Merkel.

Na, ranije održanoj konferenciji u Nacionalnom pres centru u Washingtonu, bivši njemački ambasador u Njemačkoj, Richard Burt je kazao da bi Njemačka ponovo mogla postati potporni stub američke transatlanske politike.

<Postoje očekivanja da Njemačka može igrati veću ulogu, da, ne samo da može doprinijeti kreativno, već da na neki način može biti arhitekta novih transatlanskih odnosa.>

Ambasador Burt je upozorio da Sjedinjene Države moraju imati u vidu činjenicu da je Njemačka vodeći član EU.

<Bilo bi važno da Sjedinjene Države, ukoliko žele da na pravi kolosijek postave odnose sa Njemačkom, odgovore na sva pitanja ne traže u Berlinu, već da se posvete djelotvornoj diplomaciju u Briselu.>

Njemački analitičar Eberhard Sandschneider, direktor njemačkog vijeća za odnose sa inostranstvom, ističe da Amerikanci od Nijemaca očekuju da pomognu u rješavanju globalnih problema.I dok Evropljani ukazuju na međunarodne zakone, Amerikanci razmišljaju u pravcu praktičnih rješenja.

<Bilo je teško naučiti lekciju da Amerikanci razmišljaju drugačije.Oni žele rješenje problema.>

Gospodin Sandschneider kaže da su nedavne kritike kancelarke Merkel po pitanju zatvora Guantanamo izraz zabrinutosti po pitanju negativnog imidža Amerike u svijetu.

<Nije u našem interesu da vidima kako se američki imidž u budućnosti kruni, i stoga želimo održati partnerstvo, pa i u procjeni štete. Jer ne treba zaboraviti da će Evropa,kao i drugi dijelovi svijeta, platiti dio računa zbog toga.>

Ambasador Burt je spomenuo i to da je bivši kancelar Schroeder uspostavio posebnu vezu sa predsjednikom Putinom, dodajući da je potrebno da Washington i Berlin, pod palicom Angele Merker, budu u mogućnosti da koordiniraju njihovu politiku prema Rusiji. Oba analitičara vjeruju da bi posjeta kancelarke Merker mogla pomoći objema zemljama da bolje razumiju medjusobne pozicije, ali da će konstruktivna suradnja biti potreban na obje strane.

XS
SM
MD
LG