Linkovi

Predsjednik Bush odbio poziv njemačkog kancelara da zatvori zatvor Guantanamo


Predsjednik Bush je odbio poziv njemačke kancelarke Angele Merkel da zatvori zatvor u zaljevu Guantanamo, na Kubi. Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare danas u Washingtonu, predsjednik Bush je kazao kako je pritvorenički centar za osumnjičenike za terorizam u Guantanamu, neophodan kako bi se zaštitio američki narod.

Njemačka je već duže vrijeme kritičar američkog zatvora na Kubi. Kancelar Merker je kazala kako je predsjedniku Sjedinjenih Država otvoreno rekla tijekom današnjeg susreta u Bijeloj Kući, da Amerika treba iznaći neke nove načine da se nosi sa zarobljenicima koji, kazala je, ne osjećaju obavezu niti prema čijem zakonu.

No, gospodin Bush i njegova njemačka gošća su oboje ukazali na potrebu za većom otvorenošću i medjusobnim kontaktima po svim pitanjima, uključujući mir na Balkanu, te odnose s Rusijom i Kinom.

Gospodina Busha su danas pitali i o navodima da su njemački tajni agenti u Baghdadu svojedobno pomogli američkoj vojsci u vrijeme invazije na Irak. Američki predsjednik je rekao da, dok mu gospodja Merkel danas to nije spomenula, nikada ranije nije čuo za takvo što.

XS
SM
MD
LG