Linkovi

Martin Luther King Jr


Martin Luther King Jr, svestenik sa američkog juga i lider pokreta za postivanje ljudskih prava, vodio je nenasilnu kampanju za ravnopravnost. Njegov govor “ Sanjam” za mnoge predstavlja sažetak univerzalnog sna za slobodnije, ravnopravnije američko društvo i svijet. Svake godine u Sjedinjenim Državama proslavlja se državni praznik, koji se ove godine obilježava u ponedjeljak, 16.januara, kojim se odaje počast postignućima doktora Kinga.

Michael Luther King Jr. rodio se 15. januara 1929. god u Atlanti, savezna država Georgia. Sin baptističkog sveštenika, kasnije je svoje ime promijenio u Martin, po religijskom liku koji je uspostavio vjeroispovjest luterana.

Otac doktora Kinga, poznati sveštenik često je iskazivao nelagodnost zbog segregacijske politike koja je bila uobičajena u Sjedinjenim Državama tokom najvećeg dijela dvadesetog vijeka. Očevi stavovi duboko su utjecali na mladog Martina, najstarijeg sina u porodici.

Dok je pripremao svoju doktorsku disertaciju iz teologije na univerzitetu u Bostonu doktor King je upoznao i oženio Corettu Scot. Par je imao četvoro djece.

Duboko religiozan čovjek, doktor King se takodjer snažno zalagao za gradjanska prava. U decembru mjesecu 1955. god Rosa Parks, Amerikanka afričkog porijekla, uhapšena je u Montgomeryu, Alabama, zbog toga što je odbila da ustupi svoje mjesto u autobusu, bijelcu, što je izazvalo seriju dogadjaja koji su Martinu Luther Kingu donijeli medjunarodnu slavu.

Doktor King je predvodio bojkot gradskih autobusa- nenasilne demonstracije koje su trajale 382 dana. Uprkos tome što je i lično zlostavljan doktor King je izašao kao pobjednik pošto je Vrhovni sud Sjedinjenih Država proglasio segregaciju autobusa neustavnom.

Od 1957 do 1968 doktor King je proputovao više od šest-miliona-milja širom Sjedinjenih Država govoreci o društvenoj nepravdi u njenim mnogobrojnim oblicima. On je organizovao različite oblike nenasilnih potesta, koji su se bazirali na njegovom kršćanskom odgoju i taktikama koje je on naučio od Mahatme Gandhia, indijskog lidera koji je popularizirao nenasilne proteste.

Masovni protesti u Birminghamu, Alabama, početkom šezdesetih godina privukli su pažnju cijeloga svijeta i inspirisali doktora Kinga da napiše svoje “Pismo iz Birminghamkog zatvora”, kojega mnogi smatraju manifestom afro-Amerikanaca u borbi za ravnopravnost.

U avgustu mjesecu 1963, god. dok je u Washington D.C-u predvodio miroljubivi marš za poštivanje gradjankih prava doktor King je na stepeništu spomenika predsjeniku Lincolna održao svoj poznati govor.

MARTIN LUTHER KING: Moj san je da, se jednoga dana ova zemlja uzdigne, i živi prema svojim uvjerenjima. Mi se držimo istine koja je očita, da su svi ljudi stvoreni jednaki.

Ovaj godađaj zauzima značajno mjesto u borbi doktora Kinga za rasnu jednakost. Te iste godine doktoru Kingu je dodijeljena Nobelova nagrada za mir. Sa tridesaet-pet godina on je bio najmladji dobitnik nagrade kojem je ukazana ta počast.

1965. god. u nastojanju da Amerikancima afričkog porijekla da pravo glasa na jugu zemlje, predsjednik Lyndon Johnson je potpisao zakon o pravu glasanja.

Ali pobjede, političke i lične imaju cijenu. Mada su protesti, pretpostavljalo se trebali da budu nenasilni, sukobi izmedju policije i prosvjednika bivali su sve češći.

Na kraju sam dokor King je postao žrtvom nasilja koje ga je okruživalo. U Memphisu, savezna država Tennessee, gdje je došao da predvodi prosvjede doktor King je ubijen u aprilu mjesecu 1968. god.

Atentat na doktora Kinga izazvao je demonstracije u gradovima širom Sjedinjenih Država u kojima je na desetine hiljada povrijedjeno i uhapšeno. Izmedju šezdeset do sedamdeset hiljada izašlo je na ulice u Atlanti gdje je održan pogreb doktora Kinga.

1986. god. dan rodjenja Martina Luthera Kinga proglašen je državnim praznikom.

Za života, doktor King je bio kontraverzan lider pokreta za poštivanje gradjanskih prava- prilično sumnjiv nekima zbog njegovih militantnih i pobunjeničkih pogleda, dok su mu drugi odavali priznanje zbog njegovg vjerovanja u nenasilje.

Dan Martina Luthera Kinga u Sjedinjenim Državama je vrijeme za sjećanje na nepravde protiv kojih se doktor King borio i prisjećanje na san kojeg dijele mnogi.

XS
SM
MD
LG