Linkovi

SDS najvaljuje moguću inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Savjetu ministara BiH


Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Dušan Stojičić izjavio je danas u Banjaluci da će u slučaju izglasavanja nepovjerenja Vladi Republike Srpske SDS pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Savjetu ministara B i H. Potpredsjednik Narodne Skupštine, Tomislav Tomljanović je potvrdio da je 49 poslanika podržalo smjenu aktuelne Vlade ali da još uvijek nije izvjestan izbor nove Vlade Republike Srpske.

Nakon izjašnjavanja Vlade Republike Srpske o inicijativi za njenu smjenu sjednica Narodne Skupštine o ovom pitanju će biti održana između 25. i 27.januara.

Izjavio je ovo danas u Banjaluci, predsjednik Narodne Skupštine Dušan Stojičić precizirajući da je neprihvatljivo da se politička kriza i institucionalna blokada instalira samo u Repulici Srpskoj imajućiu vidu da iste stranke djeluju i na državnom nivou.

«Isto tako smo vrlo jasno rekli da će Srpska demokratska stranka ukoliko one stranke koje čine sada većinu koja podržava Savjet ministara Bosne i Hercegovine, ukoliko ovdje u Republici Srpskoj u Narodnoj Skupštini zaista budu glasale za nepovjerenje Vladi, ukoliko budu rušile ovu izvršnu vlast, da će Srpska demokratska stranka pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja aktuelnom Savjetu ministara.»

Potpredsjednik Narodne Supštine, Tomislav Tomljanović je potvrdio da je u parlament pristigla inicijativa za smjenu Vlade koju je podržalo 49 od ukupno 83 poslanika ali da to ne znači i podršku izboru nove Vlade.

«Logično je za očekivati da bi se od ovih 49 potpisanih trebalo prikupiti 42 potpisa za novu Vladu.Ali kad počne, da tako kažem, cjenkanje oko ulaska u novu Vladu postoji uvijek mogućnost da se ne prikupi 42 potpisa.»

Čelnici Narodne Skupštine su, ipak, izrazili očekivanja da će trenutna kriza u Republici Srpskoj biti što prije prevaziđena te da će se predstavnici političkih stranaka više fokusirati na pregovore o ustavnim promjenama koje su u ovom trenutku,kako su istakli, najvažnije političko pitanje u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG