Linkovi

Nicolas Sarkozy u kampanji za predsjednika Francuske protiv širenja EU


Kako su i očekivali politički posmatrači u Evopskoj uniji, ministar unutrašnjih poslova Francuske, Nicolas Sarkozy, je objavio svoju kandidaturu za naredne predsjedničke izbore. Iako poznat po "desnim" političkim stavovima, Sarkozy je iznenadio veći dio javnosti oštrinom svoje predizborne kampanje- on traži zaustavljanje širenja Evropske unije, te usvajanje skraćene verzije evropskog ustava, koja se oslanja na asocijaciju evropskih država, satavljenu od postojecćih 25 članica.

Ono što je nagoviješteno propalim francuskim i holandskim refrendumima o zajednčkom, evropskom ustavu, ostvaruje se u političkom programu umjerene francuske desnice. Slijedeći političku zebnju glasača u svojoj zemlji, kao i konzervativna stajališta svoje partije, sadašnji ministar unutrašnjih poslova Francuske, Nicolas Sarkozy, je objavio vlastiti predizborni program za predsjedničke izbore naredne godine- zaustavljanje širenja Evropske unije, te smanjenje prijema imigranata u Francusku.

Sarkozy, koji i sam potiče iz porodice madjarskih imigranata, zahtijeva skraćivanje teksta evropskog ustava, koji bi u novoj, za njega prihvatlivoj verziji, bio ne samo kraći u sadržaju, već i u definisanju evropskih članica - oslanjao bi se na funkcionisanje unije od sadašnjih 25 država.

Opravdanje za to je, po njemu, ograničena moć prijema novih članica- sa druge strane, takav argumenat se ozbiljno dovodi u pitanje od strane Medjunarodne krizne grupe, čiji balkanski direktor, Nicholas Whyte tvrdi da su šanse populacijskog buma u Zapadnoj Evropi, kada je u pitanju Zapadni Balkan, zanemarljive:

"Kapacitet prijema nije novi koncept- postoji još od kriterija iz Kopenhagena iz 2002. godine. Nije prvi put da čujemo tu frazu- bila je u upotrebi u vrijeme "velikog buma", proširenja Unije za deset istočnoevropskih država. Treba s tim u vezi reći da pet zapadnobalkanskih država zajedno imaju manji broj stanovnika nego Rumunija, čije pridruženje se očekuje naredne godine. Dakle, mislim da je mogućnost prijema ozbiljno pitanje, ali Zapadni Balkan sam po sebi nije značajan problem u tom smislu".

Ipak, sudeći prema naznakama skretanja udesno ključnih evropskih nacija, državama Zapadnog Balkana se, kada je riječ o sudbini integracijskog procesa, ne ostavlja prostor za odlaganje reformi, medjunarodnih obaveza i punog prilagodjavanja evropskim standardima.

XS
SM
MD
LG