Linkovi

U pregovore o Kosovu treba uključiti BiH, Makedoniju i druge


U pregovore o Kosovu treba uključiti BiH, Makedoniju i druge smatra politički analitičara iz washingtonskog centra Woodrow Wilson, Michaela Sletzingera, koji je Mireli Bruk, za Glas Amerike, govorio o svojim vidjenjima budućih razgovora o statusu Kosova

Sletzinger:
Čini mi se da za sada medjunarodna zajednica ide u dobrom pravcu. Naime, ustanovljen je proces, niko ne pravi predvidjanja koja idu na ovu ili onu stranu - barem ne javno - oko dobijanja neovisnosti Kosova. Takodjer se svi slažu da su, na kraju krajeva, potrebni pregovori, oči u oči, izmedju Srba i Kosovskih Albanaca. Mislim, istina, da će trebati mnogo vremena. Pitanje Kosova ima veliku važnost kod Srba, ali je sada isto tako jasno da Kosovom neće moći vladati Beograd - to ne čini već godnama, a neće ni u budućnosti. No, moramo iznaći formulu za status Kosova, koja neće destabilizirati region; stoga možda neposredna nezavisnost, pogotovo ako strane nisu posve spremne - nije najbolji način.

Mislim da bi bilo dobro u pregovore uključiti predstavnike cijelog regiona, prvenstveno BiH i Makedoniju, ali i druge - jer će promjena statusa Kosova imati utjecaja na sve. Ne govorimo samo o unutrašnjim granicama na Kosovu, nego uopće o granicama u regionu. Za ljude koji žive na Kosovu, - ono je bilo dijelom Srbije, a sada više neće biti. To će imati utjecaja na Srbe, a ne želimo da dodje do novog rata. Dakle - ovo se mora odraditi na pravi način: treba nam svima strpljenje, treba nam istrajnost, a čini mi se da smo na dobroj stazi. Nadati se je da će Marti Ahtisaari biti u stanju da vodi jedan efikasan proces pregovora.

XS
SM
MD
LG