Linkovi

Dodatni fond za podršku povratnicima u BiH


Komisija za izbjegla i raseljena lica BiH donijela je odluku o osnivanju Podfonda za interventnu pomoć povratnicima, čiji je cilj pružanje podrške samoodrživom povratku.Osnivanje ovog podfonda, podržao je i Visoki Predstavnik za BiH, Paddy Ashdown.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsad Kebo rekao je danas novinarima da u narednih 60 dana radna grupa treba da pripremi podzakonske akte i procedure na osnovu kojih će od donatora, posebno onih iz međunarodne zajednice, biti prikupljanja finansijska sredstva, koja će potom na transparentan način biti upućivana ekonomski najugroženijim povratnicima.Vijeće ministara, bi u ovoj godini, za ovaj projekat planiralo kroz budžet, izdvojiti pola miliona maraka.

"Ova odluka je dodatni doprinos održivom povratku", rekao je Kebo i podsjetio da se u BiH do sada vratilo više od milion izbjeglica, čija su imovinska prava ostvarena u procentu od 99,4 odsto.

Ideja o osnivanju ovog podfonda najprije je predstavljena ambasadorima akreditovanim u BiH i predstavnicima međunarodnih organizacija, od kojih se očekuje da finansijski pomognu ovaj projekat.

Visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun čestitao je domaćim vlastima što su uspjele u samo šest mjeseci ideju pretvoriti u konkretan projekat, dodavši da će sa svojom suprugom u ovaj fond priložiti 1.500 KM.

XS
SM
MD
LG