Linkovi

Iranski nukelarni program objedinio američka i evropska stajališta


Američki državni sekretar Condoleeza Rice je saopćila da se Sjedinjene Države slažu sa evropskim saveznicama da je vrijeme da se Iran preda Vijeću sigurnosti UN-a zbog izricanja mogućih sankcija.

Gospođa Rice je danas novinarima u Washingtonu kazala da podržava ministre vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Britanije u sazivanju hitnog sastanka guvernera Međuanarodne agencije za atomsku energiju. Ministri su se danas sastali u Briselu kako bi razgovorali o nedavnoj iranskoj odluci da nastavi sa istraživanjima po pitanju nuklearnog goriva.

Visoki iranski zvaničnik je za državnu televiziju kazao da nisu zabrinuti o mogućem prebacivanju slučaja Vijeću sigurnosti.

Nešto ranije, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je rekao da će se razgovori fokusirati na to da li da zatraže hitan sastanak Međunarodne agencije za atomsku energiju i zatraže od svojih predstavnika u agenciji da Iran prijave Vijeću sigurnosti UN-a.

Ruski mediji navode riječi ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je

rekao da će se najviši diplomatski predstavnici Rusije, Sjedinjenih Država, Kine i tri evropske zemlje sastati u Londonu sljedeće sedmice kako bi razgovarali o iranskom nuklearnom pitanju.

Istovremeno, diplomatski izvori navode da, iako je Iran završio uklanjanje pečata UN-a s tri nuklearna objekta, on neće biti u mogućnosti odmah započeti obogaćivanje uranijuma.

XS
SM
MD
LG