Linkovi

Amerikancima predstavljen prvi kineski automobil


Na velikom sajmu automobila u Detroitu, koji se za publiku otvara 14-tog januara, novinari su već upoznati sa novim modelima, medju kojima je i prvi automobil iz Kine namjenjen američkom tržištu.

Kinezi se nadaju da na američkom tržištu neće doživjeti neslavnu sudbinu Juga, i da će u znatno manjem roku od južno-korejskog Hunday-a, privući američke kupce.

Kineska auto-kompanija Geely, je predstavila svoj automobil koji bi se u roku od dvije godine trebao naći na američkom tržištu i prodavati po cijeni ispod 10 hiljada dolara. To je još jdan izazov za američku auto-industriju u oštroj konkurenciji iz Azije. Prošle godine tri velika proizvodjača automobila u Americi: General Motors, Ford i Chrysler su izgubili 6 milijardi dolara na američkom tržištu. Hiljade odpuštenih radnika, i zatvaranje tvornica General Motrosa razljutilo je i zbunilo radnike u auto-industriji.

Ryan Deleo, radnik u auto-industriji:
Sutra mogu ostati bez posla, oni jednostavno mogu reći da me više ne trebaju.

Problem je u tome što su radnici u Kini plaćeni tri dolara po satu, dok se američki radnici sa svim dodacima u prosjeku plaćaju 64 dolara. U tim okolnostima američke kompanije ne mogu biti konkurentne.

Direktor Forda, Bill Ford kaže da američke auto-kompanije trebaju dramatične promjene.

Bill Ford, direktor Forda:
Monogo toga treba uraditi, nešto od toga će biti bolno.

Na ovogodišnjem sajmu u Detroitu japanska Honda je ušla u istoriju postajući prva kompanija koja je osvojila laskavu titulu automobila i pick up-a godine, sa Civicom i Ridgelinom.

Azijski proizvodjači imaju još jednu prednost: hibridna vozila koje pokreću odnovljive baterije i klasično gorivo. Hibridi troše manje goriva, što nakon porasta cijena i u Americi privlači kupce.

XS
SM
MD
LG