Linkovi

Iračka beba Noor se dobro opravlja


Ljekari u Atlanti, savezna država Georgija, kažu da se iračka djevojčica, poznata kao beba Noor, dobro oporavlja nakon operacije izvršene u ponedjeljak zbog nepravilnosti kičmenog stuba. Beba se međutim suočava s još jednom mogućom operacijom ukoliko se tečnost počne nakupljati u njenom mozgu. Prilog Deborah Block.

Noor al-Zahra, kojoj je dat nadimak beba Noor, je iz Iraka došla u Atlantu nakon što su pripadnici jedinice američke nacionalne garde iz Georgije otkrili obitelj djevojčice koja je živjela u siromaštvu u Bagdadu. Vojnici su primijetili da su bebine noge paralizirane i da ima izrastak na leđima. Tromjesečna beba, naime, boluje od nepravilnosti od rođenja, pri kojoj se kičmena kost i stub ne zatvore prije poroda. Jedinica nacionalne garde je surađivala s američkim zvaničnicima i humanitarnim grupama kako bi se beba dovela u Atlantu na liječenje.

Zaista je veliko zadovoljstvo znati da moje akcije, akcije mojih kolega i jedinice mogu pomoći ovoj djevojčici - dati joj medicinsku njegu koja joj je potrebna i moguće novi početak u životu, kaže ovaj pripadnik nacionalne garde.

U ponedjeljak je beba Noor odvedena u operacionu salu u dječjem odjelu bolnice Scottish Rite u Atlanti. Tamo, uz pomoć mikroskopa, neurohirurg Roger Hudgens otkriva kičmeni stub. Hirurzi ga pozicioniraju na pravo mjesto i uklanjaju oteklinu ispunjenu tečnosti s bebinih leđa.

Doktor Hudgens kaže da je operacija dobro prošla, usprkos činjenici da se ta procedura, pod idealnim uvjetima, obično radi u roku od samo nekoliko dana nakon rođenja.

”Bilo je onoliko teško koliko sam i mislio da će biti jer ovo nije vrijeme kada ispravljamo nepravilnost kao što je ova.“

Ljekari kažu da bi beba najvjerovatnije umrla bez operacije. Ali usprkos operaciji, ona će ostati paraplegičar i neće biti u mogućnosti pokretati noge.

XS
SM
MD
LG