Linkovi

Hag izmjenio optužnicu protiv ”Škorpiona“


Glavna haška tužiteljica, Carla del Ponte potpisala danas izmijenjenu optužnicu kojom se bivši šef DB Srbije i nekadašnji zapovjednik Jedinice za specijalne operacije, Jovica Stanišić i Franko Simatović, terete za ubistva zarobljenika iz Srebrenice koje su izvršili pripadnici "Škorpiona", u optužnici definisani kao "jedna od specijalnih jedinica Državne bezbjednosti Srbije".

Prema novoj optužnici, "specijalne jednice službe DB Srbije pod kontrolom optuženih Stanišića i Simatovića, uključujći 'Crvene beretke' i 'Škorpione', učestvovale su u napadima na enklave Srebrenica i Žepa", ljeta 1995. godine.

Nešto prije napada, navode tužitelji, optuženi su naredili pripadnicima "Škorpiona" da se rasporede na širem području Sarajeva, te uspostave bazu u mjestu Trnovo. Njihov boravak na toj lokaciji i borbena dejstva su bili pod punim zapovjedništvom Franka Simatovića, koji je tada rukovodio združenim snagama MUP-a Srbije i srpskog DB-a.

Osnovni cilj Škorpiona je bio, koordinirano sa snagama bosanskih Srba, zauzimanje enklava Žepe i Srebrenice. Nakon što se to i desilo, i hiljade Bošnjaka pali u zarbljeništvo, "Škorpioni" su, zajedno sa drugim jedinicama snaga bosanskih Srba, učestvovali u njihovom pogubljenju.

Tako se navodi da je, nakon pada Žepe i Srebrenice jula 1995. godine u ruke srpskih snaga, pun autobus bošnjačkih zarobljenika dovezen u bazu "Škorpiona" na Treskavici, gdje je odmah po dolasku izvedeno i streljano 15 zarobljenika. Nakon toga, šest zarobljenih Bošnjaka je prebačeno kamionom na udaljeno lokaciju gdje su pogubljeni, a njihovo ubistvo je snimljeno kamerom. Ti su snimci, juna prošle godine prikazani na sudjenju Slobodanu Miloševiću, izazvali žestoku reakciju medjunarodne javnosti, pod čijim pritiskom su vlasti u Srbiji uhapsile nekoliko nekadašnjih članova "Škorpiona" i počinitelja ubistava.

Stanišić i Simatović, koji na privremenoj slobodi čekaju početak sudjenja, po osnovu optužnice za progone nesrpskog stanovništva na političkim, rasnim i vjerskim osnovama- ubistva, deportacije i prinudan transfer stanovnika iz dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, izjasniće se uskoro pred sudijama Tribunala o novim elementima haške optužnice.

XS
SM
MD
LG