Linkovi

Zahtjev za smjenu Vlade Republike Srpske


SNSD, DNS i Socijalistička partija i zvanično traže održavanje sjednice Narodne Skupštine Republike Srpske na kojoj bi se glasalo o povjerenju entitetskoj Vladi pošto je jasno da ona više nema većinsku podršku. Izjavio je ovo danas u Banjaluci nakon sastanka čelnika ovih partija, predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik.

«Pošto je realno da PDP nema dovoljan broj potpisa za tako nešto a da je jedina snaga SNSD sa svojim partnerima koji ima dovoljan potencijal za tu inicijativu i evo mi je pokrećemo.»

I lider socijalista Petar Đokić je sličnog mišljenja.

«Ova politika koja danas upravlja Republikom Srpskom pa i ova Vlada kao jedan njen segment nije ostvarila one rezultate niti ispunila očekivanja koja su imali građani pa i političke partije koje su je podržavale u ovom vremenskom periodu i zato je ova Vlada delegitimisana odstupanjem od njene politike, njenog ključnog partnera PDP-a.»

Zbog Vladinog povlačenja iz procedure prijedloga budžeta za ovu godinu ugrožen je i rad Narodne Skupštine te je i to jedan od razloga za brzo rješavanje ovog problema, ističe Dodik.

«Parlament je već dva puta imao neefikasne sjednice. Dovoljno je još jednom da se to desi da se stvore uslovi i za čak raspuštanje parlamenta po Ustavu.»

Inače, zbog krize Vlade danas je u Banjaluci zasijedalo i Predsjedništvo SDS-a nakon čega je saopšteno da će ova stranka preći u opoziciju ukoliko u parlamentu bude izglasano nepovjerenje Vladi Republike Srpske.

«Srpska demokratska stranka podržava Vladu. Srpska demokratska stranka neće učestvovati u njenom rušenju. Svjesna je da ne postoji skupštinska većina i očekuje da Partija demokratskog progresa i ostale naprave novu skupštinsku većinu i riješe ovu krizu», istakao je predsjednik SDS-a, Dragan Čavić.

Danas se saopštenjem oglasila i Vlada Republike Srpske koja smatra da nije realno izglasavati nepovjerenje entitetskoj Vladi uz istovremenu podršku Savjetu ministara BiH.

Vlada je ujedno pozvala poslanike Narodne Skupštine da bez obzira na političke razlike usvoje budžet za 2006.godinu uz konstataciju da je krizu u radu Narodne Skupštine proizvela Partija demokratskog progresa. Ove navode predstavnici PDP-a su odbacili poručivši da je ponašanje Vlade dovelo do neusvajanja budžeta, odnosno, da Vlada pokušava da Skupštinu pretvori u taoca svoje promašene politike.

Predsjednik Narodne Skupštine, Dušan Stojičić je odgovarajući na zahtjeve opozicije, istakao će posebna sjednica parlamenta na kojoj će se razmatrati inicijativa za smjenu Vlade, najvjerovatnije, biti održana do 25.januara. On je obrazložio da će shodno poslovniku Vladi biti ostavljen rok od deset dana da se izjasni o ovom prijedlogu. Stojičić je poručio da ova inicijativa dolazi u vrlo nezgodnom trenutku po Republku Srpsku imajući u vidu pregovore o ustavnim promjenama. Po njegovom mišljenju, neizglasavanje budžeta Republike Srpske, zbog krize Vlade će se reflektovati i na institucije Bosne i Hercegovine.

Profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci, Miodrag Živanović smatra da je inicijativom za smjenom Vlade opozicija u Republici Srpskoj pokazala neozbiljnost kao i pozicija imajući u vidu da će se ove godine održati parlamentarni izbori. Po njegovom mišljenju sve to može dovesti do destabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG