Linkovi

U hudbi za Kurban Bajram reis Cerić uakazo na zajedničku odgovornost pred Bogom


U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, jutros je klanjanjem bajram-namaza započelo obilježavanje Kurban Bajrama ,poznatog i kao Hadžijski Bajram.

U prisustvu velikog broja vjernika, Bajram namaz je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa efendija Cerić.

U bajramskoj hudbi reis je istakao i simboličnost činjenice da su u svega dvije nedjelje proslavljeni i javrejska hanuka i katolički i pravoslavni Božić, i Kurban Bajram. To je znak naše zajedničke odgovornosti pred Bogom, nastavlja reis Cerić, ističući povezanost svih religija, od prvog čovjeka, Adama ili Adema, kojeg je Bog učio da se ne približava grijehu, preko Nuha, odnosno Noje, kojeg je poučio da sagradi lađu u kojoj će biti mjesta za svakoga, Ibrahima ili Abrahama, kojeg je naučio da se klanja samo jednom Bogu, Musaa ili Mojsija, kojem je pomogao da ljudima pokaže put iz ropstva do slobode, Isusa ili Isaa, da bude Božija riječ i Božija milost, do poslanika islama Muhammeda a.s.kojem je objasnio poimanje islamskog vjerovanja da nema Boga osim Allaha, da nema prednosti Arap nad ne-Arapom, niti ne-Arap nad Arapom, niti bijelac nad crncem, niti crnac nad bijelcem, osim po stupnju njihove odanosti Božijim zapovijedima, tj. njihovoj ljudskoj dobroti.

I doista, tu počinje i tu se završava svaka priča o čovjeku. Po tome se i svi ljudi prepoznaju - po dobru ili po zlu. I po tome se današnje čovječanstvo može cijeniti i vrjednovati, rekao je, zmeđu ostalog, reis Cerić u svojoj hudbi.

Bajram namaz, klanjan je i u svim drugim džamijama sarajevskog muftijstva. Svečano je bilo diljem BiH, gdje su vjernici u krugu obitelji proslavili Bajram. Specifičnost ovog Bajrama je iklanje Kurbana, odnosno prinošenje žrtve, najčešće ovce, čije se meso dijeli siromašnima, ali i prijateljima i komšijama bez obzira na njihovu vjersku pripadnost.

XS
SM
MD
LG