Linkovi

Spektakularni start 2006-te na američkom tržištu dionica


Vijest dana u Sjedinjenim Državama stigla je nakon sinoćnjeg zatvaranja njujorške berze na kojoj je zabilježen spektakularni start u 2006. godini. Dow Jones, neovisni pokazatelj prosječne vrijednosti dionica u američkoj industriji, ponovo je prešao 11 hiljada, po prvi put u posljednjih 4 godine.

Ulagači se sada pitaju – da li je to znak onoga što dolazi, očekujući uspješnu poslovnu 2006. godinu. Šta kažu experti?

Prvi put je Dow Jones zatvoren iznad 11 hiljada od juna 2001. godine...dakle od prije 11. septembra, korporacijskih skandala i invazije Iraka.

Bill Cheney, glavni ekonomista, John Hancock: Ovo će biti nešto kao simbol da su sretni dani ponovo stigli.

Iza ovog spektakularnog rasta dionica dijelom stoji i nagovještaj iz Federalnih rezervi da neće uskoro dizati kamate.

Alec Young radi kao strategist tržišta za Standards and Poors: Niže kamate čine privlačnijim tržište dionica, u odnosu na državne obveznice.

Nije samo povećan Dow indeks. Vrijednost dionica mjerena kroz NASDAQ i S&P je takodjer dostigla četverogodišnji rekord.

Iza toga stoje dobre ekonomske vijesti: solidan ekonomski rast, nezaposlenost ispod 5 posto, i skok povjerenja potrošača na najveći nivo u posljednjih 4 mjeseca. Čak je i nagli rast cijena energije oboren i pomalo smiren.

Bill Cheney, glavni ekonomista, John Hancock: Ekonomija je trenutno u priličito dobrom stanju. Ima dosta podsticaja, izgleda da će 2006. biti još jedna pristojna godina, misli ekonomista Bill Cheney.

Index 11. hiljada ne znači puno tehnički gledano, ali nosi psihološko olakšanje.

Larry Reno, investor: O, ja sam optimista. Dionice rastu, ja mislim da će nastaviti.

Za male ulagače, kao 59-to godišnjeg Larry Reno-a, iz okoline Atlante to šalje poruku da je duže zamrlo tržište dionica konačno živnulo.

U doglednoj budućnosti biće naglog rasta, i kada se to desi želim biti na tržištu, kaže sa optimizmom gospodin Reno.

Da lakše razumijete njegov optimizam, recimo da je prosječna vrijednost dionica mjerena indexom Dow Jones skočila za 51 posto u odnosu na vrijendost iz 2002. Svi analitičari koji su danas govorili na američkim medijima se slažu da će ova godina biti dobra za vlasnike dionica, u najmanju ruku solidna. Kada je o ukupnoj ekonomiji riječ, neki ukazuju na mogućnost rasta inflacije.

XS
SM
MD
LG