Linkovi

Na Sajmu Potrošačke elektronike predstavljeno 20 hiljada novih proizvoda


Najveći svjetski sajam takozvane potrošačke tehnologije je upravo okončan u Las Vegasu. Tradicionalno godišnje okupljanje ponovo je vodeće proizvodjače nagnalo da se takmiče i, naravno, bila je to prilika da se po prvi put javnosti prikažu najnovije elektronske, svima tako drage, spravice.

Na ovogodišnjem Sajmu Potrošačke elektronike predstavljeno je 20 hiljada novih proizvoda. U prostoru dovoljno velikom da se u njega smjesti 28 fudbalskih terena sajam je, kao i obično, organizovan kao jedna gigantska prodavnica igračaka za odrasle.

Brian Cooley iz medijske kompanije CNet: Ovo je mjesto gdje treba doći da se vidi šta je ove godine novo u načinu na koji se zabavljamo, komuniciramo i organizujemo svoje poslove.

Medju novitetima na planu video tehnologije predstavljenje i najveći plazma-tv ekran na svijetu, sa dijagonalom od 261 centimetra, ali i jedan mnogo manji ekran - koji može stati na retrovizor vašeg automobila.

Svi proizvodjači elektronike tipuju na 2006. kao godinu u kojoj će se potrošači prebaciti sa analogne na digitalnu televiziju visoke definicije, i to čak 3 godine prije nego analogno emitiranje zvanično bude ukinuto u Americi.

Novi high definition monitori trenutno su glavni predmet takmičenja na više milijardi dolara vrijednom digitalnom tržištu.

Medju najnovijim audio aparatima je i bežični telefon kojim besplatno možete obavljati medjugradske i medjunarodne razgovore - putem interneta.

Inače, za najbolji mobilni telefon na Sajmu proglašen je Samsung ZX20, koji i po nekoliko megabajta podataka prenosi najvećom brzinom.

Gigantske internet kompanije Google i Yahoo sad nastoje da postanu i medijske kompanije. Google je objavio da će programe kompanije CBS i košarkaške prenose NBA lige prodavati kupcima da ih mogu direktno gledati na svom kompjuteru.

A novi sistem nazvan Yahoo - Go omogućiće kupcima da sa svog mobilnog telefona ili na svom televizoru - primaju i šalju e-mail poruke i fotografije i pretražuju internet.

Konvergencija je, inače, najveći trend godine. Gotovo sve tradicionalne elektronske kompanije nude, naime, širok spektar multifunkcionalnih spravica, gdje se miješaju i različiti sadržaji i razne tehnologije.


XS
SM
MD
LG