Linkovi

Iran skinuo pečate s jednog od svojih nuklearnih pogona


Iran je skinuo pečate s jednog od svojih nuklearnih pogona i obnovio istraživanja u njemu, što je izazvalo žestoke kritike zapadnih sila. Kako su danas saopćili iranski zvaničnici, ne proizvodi se nikakvo nuklearno gorivo; medjutim Medjunarodna agencija za atomsku energiju je potvrdila da su pečati uklonjeni, te da shodno tome Iran planira proizvesti ograničenu količinu nuklearnog goriva za istraživačke namjene.

Odluka Irana je izazvala oštre kritike Sjedinjenih Država i Evrope. Glasnogovornik Bijele kuće, Scott McClellan je upozorio da Iran rizikuje izvještavanje Vijeća sigurnosti UN-a za nametanje mogućih sankcija.

Britanski ministar vanjskih poslova, Jack Storw je izjavio da će o tome razgovarati sa francuskim i njemačkim kolegama. Francuski predsjednik Jacques Chirac je upozorio Iran na opasnost činjena opasne greške. Rusija je takodjer izrazila svoju zabrinutost oko novonastale situacije.

Evropska unija je danas, kako nam iz Brisela javlja Elvir Bucalo, oštro pozvala zvanični Teheran da odustane od najavljenog nastavka rada na vlastitom nuklearnom programu. Pozivi dolaze sa adrese novog, austrijskog predsjedništva EU, kao i od strane tri kljčne evropske članice, Njemačke, Velike Britanije i Francuske, koje, kao "evropski trio" sa iranskom stranom o nuklearnom programu pregovaraju još od 2003. godine.

U svjetlu iranske najave nastavka razvoja nuklearnog programa, Evropska unija reaguje sa vrlo ozbiljnom zabrinutošću - traži se, s tim u vezi, od Teherana da odustane od najavljenog plana, te tako otkloni strah Evropljana, Amerikanaca, Rusa i Kineza da se pod najavljenom "civilnom upotrebom" nuklearne energije, krije razvoj nuklearnog oružja.

Očekuje se da će se zbog toga do kraja sedmice, na vannrednom sastanku, okupiti ministri vanjskih poslova Njemačke, Velike Britanije i Francuske, uz istovremenu mogućnost otkazivanja ranije zakazanog sastanka sa iranskim zvaničnicima, planiranog za 18. ovog mjeseca.

U Briselu se ozbiljno računa sa mogućnošću da Iran, ukoliko nastavi sa nuklearnim programom, bude suočen sa "ozbiljnim medjunarodnim posljedicama" od kojih je jedna i prijava Medjunarodne agencije za atomsku eneregiju Vijeću sigurnosti UN-a.

Sada su sve evropske oči uprte prema Iranu , u očekivanju šta će konkretno začiti najava zvaničnog Teherana i koji od projekata će , nakon dvogodišnjeg moratorija, nastaviti sa realizacijom.

U očekivanju narednih iranskih koraka, Brisel još uvijek nije potpuno sglasan sa preduzimanjem medjunarodnih sankcija protiv Teherana, što je jedna od opcija medjunarodne reakcije na nastavnak nuklearnog programa.

Austrijsko predsjedništvo EU je tako mišljenja da još uvijek nije vrijeme za sankcije, posebno ne ukoliko takav korak ne odobri i Kremlj, koji o nuklearnom programu trenutno pregovara sa Iranom, nudeći kompromisno rješenje - projjekte obogoćivanja iranskog nuklearnog goriva koji bi se realizovali na ruskoj teritoriji uz puni medjunarodni nadzor.

XS
SM
MD
LG