Linkovi

U američkom Senatu odpočela vruća debata za nominaciju Samuela Alita u Vrhovni sud


Američki senat je započeo saslušanja vezana za nominaciju sudije Samuela Alita za američki vrhovni sud. Nešto ranije, predsjednik Bush je pozvao američke senatore da gospodinu Alitu omoguće pošteno i dostojanstveno saslušanje prilikom razmatranja njegove kandidature.

Nedavno je jedna press konferencija u Nacionalnom Press klubu u Washingtonu, na kojoj se govorilo u korist suca Samuela Alitoa- bila iznenada prekinuta.

Bush i Alito će zabraniti abortus i žene će umirati... uzvikivali su prosvjednici.

Jane Abraham, zagovornica kandidature Alito-a:Ponosni smo da Ustav štiti slobodu govora, tako da se može i ovo dogoditi.

Prosvjedi su bili pokazatelj vruće debate koja se vodi oko kandidature gospodina Alitoa. Samuel Alito je diplomirao na prestižnom univerzitetu Princeton, radio je kao sudac na nekoliko velikih sudova, izmedju ostaloga na apelacionom sudu Sjedinjenih Država. Prošle je godine nominiran da zamijeni sutkinju Sandru Day O Conor, koja je otišla u penziju.

Mary Ellen Bork radi pri konzervativnoj grupi Žene za vjeru i obitelj: Sam Alito je po svakom standardu odličan izbor za sudiju Vrhovnog suda.

No, uz mnogobrojnu podršku, dolaze i brojna upozorenja opocizionih grupa.

Kim Gandy iz Nacionalne organizacije za Žene kaže: Radi se o sucu koji će pomjeriti ravnotežu na Vrhovnom sudu i odvesti nas 40 godina unazad.

55 godišnji Alito je pod vatrom kritike liberalnih grupa zbog svojih stajališta za koje oni kažu da će oštetiti mnoga postignuća žena i manjina u Americi. Profesorica na Univerzitetu George Washington ,Mary Cheh, kaže da je prošle godine sudac John Roberts lako potvrdjen jer je dolazio na mjesto konzervativnog predsjednika suda, pokojnog Williama Rehnquista; no za Alito-a će ići mnogo teže jer ga se kao konzervativca, kandidira na mjesto umjerene Sandre Day o Connor.

Profesorica Mary Cheh, Georgtown Univerzitet:
Oko njegova izbora može biti veće muke, jer bi on zamijenio sutkinju o Connor. A ona je, iako ju je kandidirao predsjednik Reagan, republikanac i konzervativac, podržavala prava žena, zakon o davanju prednosti manjinama pri upisivanju na škole i upošljavanju, u nekim je čak slučajevima u pitanje dovodila smrtnu kaznu, povlačila je crtu izmedju vjere i vladinih poslova - a u svemu tome su stajališta Samuela Alitoa suprotna.

No, pristalice suca Alito-a kažu da njegov dosije govori sam za sebe. American Bar Association, najveće odvjetničko udruženje u cijeloj Americi, nedavno mu je dalo najvišu ocjenu. Stratezi Demokratske stranke potražuju odgodu od jedne sedmice, kako bi o njegovoj nominaciji glasali svi članovi Senata, u vrijeme dok razmatraju opciju blokiranja njegove nominacije.Međutim, očekuje se da Senat, u kojem većinu imaju Republikanci, potrvde nominaciju gospodina Alita.

XS
SM
MD
LG