Linkovi

Krsna slava i Dan Republike Srpske


Nizom manifestacija u Banjaluci i još nekim mjestima danas je obilježen 9. januar krsna slava i Dan Republike Srpske. Najviši zvaničnici ovog entiteta čestitali su građanima islamske vjeroispovjesti predstojeći Kurban-bajram.

Povodom krsne slave arhiđakona Stefana i Dana Republike Srpske predsjednik ovog entiteta Dragan Čavić i drugi zvaničici položili su danas vijence na spomenike palim borcima proteklog i 2.svjetskog rata u Banjaluci.

Ujedno episkop banjalučki vladika Jefrem danas je služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom Dana Republike Srpske u crkvi svete trojice a Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić je upriličio i svečani prijem za brojne zvanice.

Dragan Čavić je s tim u vezi poručio da Republika Srpska predstavlja konačan, nepromjenjljiv i održiv institucionalno-administrativni i teritorijalni status za Srbe u Bosni i Hercegovini.

«Ona je izgubila dio funkcija.Te funkcije nisu izgubljene za Srbe jer se oni nalaze u Bosni i Hercegovini koja je država i Srba i entiteta Republike Srpske i mi treba da se naučimo da živimo sa tom činjenicom da treba da dajemo doprinos funkcionisanju države. Bosna i Hercegovina bez Republike Srpske je neprihvatljiva za Srbe, i za narod i za njegove političke predstavnike. To zvuči malo grubo ali je, upravo tako grubo, upisano u Dejton»

Dodajmo da su premijer Republike Srpske Pero Bukejlović i predsjednik Narodne Skupštine Dušan Stojičić danas čestitali Kurban Bajram svim građanima islamske vjeroispovjesti poručivši im da ga proslave u miru, radosti i sreći.

XS
SM
MD
LG