Linkovi

Reis Cerić izrazio je želju  da Kurban-bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život


Svečanost obilježavanja bajrama počet će obavljanjem posebne molitve, bajram namaza, a u skladu sa tradicijom bosanskohercegovačkih muslimana, radost Bajrama, bit će podijeljena u krugu obitelji, prijatelja i komšija. Već danas, brojne bajramske čestitke uputili su predstavnici političkog, javnog kulturnog i vjerskog života u BiH. Muslimanima je danas bajram čestitao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Mustafa ef. Cerić!

U svojoj čestitki, reis Cerić, izrazio je želju da Kurban-bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život.

Malo je trenutaka, kako je naveo, kao što je ovaj današnji, kad se najozbiljnije moramo zapitati šta je to što nas približava, a šta je to što nas udaljava jedne od drugih. Kurban, dakle, znači blizinu, u vjerskom smislu to znači želju vjernika da se u svojoj pokornosti približi Allahu Uzvišenom na način žrtve u korist i na dobro sebi i drugome.

Zašto je potrebno žrtvom dokazivati blizinu nekome ili nečemu? Odnosno, zašto je potrebno da znamo od koga i od čega treba biti daleko? Potrebno je, kaže reis Cerić, zato što udaljavanje od onog što treba da nam bude blizu, može nas odvesti krivim putem, a približavanje onome što od nas treba da bude daleko, može nam donijeti štetu.

Resi Cerić dalje ističe važnost ljudskog približavanja Bogu, roditeljima, djeci, braći i sestrama, susjedima, svojoj vjerskoj zajednici i svojoj domovini.

Reis Cerić dalje upozorava na važnost čovjekovog odmicanja od mržnje i zavisti, svađe i nesloge, laži i klevete, zla aklohola i droge.

Uz čestitke, reis Cerić, uputio je posebne molitve za prognane, bolesne i nemoćne.

XS
SM
MD
LG