Linkovi

Opasan običaj proslave 21-og rodjendana


U Sjedinjenim Državama medju omladinom postoji opasan običaj proslave 21 rodjendana. Naime, zakonom je mladima u Sjedinjenim Državama zabranjeo da piju, ili kupuju alkohol dok ne napune 21 godinu. Šta se onda dešava?

Nažalost, onda se dešava da neki od slavljenika ne prežive 21 rodjendan zbog trovanja alkoholom.

U ponoć, kada napune 21 godinu, vrijeme za prvo legalno piće. Pritisak koelga je ogroman. To je kako su ga nazvali «sat punomoćja», «power hour». Od slavljenika se očekuje da u roku od sat vremena popije 21 žestoko piće za svojih 21 godinu života.

Susan Wagner, protivnik prakse opijanja za 21 rodjendan:
Oni znaju šta je izvan legalnih granica, ali i pored toga serviraju piće do smrtonosnog limita, to bi moralo biti zakonski regulisano, kaže Susan Wagner iz Austina u Texasu čiji je sin umro od trovanja alkoholom slaveći 21 rodjendan. Prijatelji su ga odveli u bar i podsticali ga da pije koktel na bazi ruma.

Susan Wagner, majka umrlog mladića: Michael se nikada više nije probudio.

Novinar: Šta je bio zvanični uzrok smrti?

Susan Wagner: Akutno trovanje alkoholom, procenat alkohola u njegovoj krvi je bio 1,483%.

Prema jednom istraživanju u toku tri godine, 80 studenata američkih univerziteta umrlo je od trovanja alkoholom.

Sada je pokrenuta inicijativa za promjenu zakona, tako da se mladićima ne može služiti piće dok ne prodje jedan dan nakon 21 rodjendana.

Rob Eissler, kongresmen iz Texasa:
Zakon u osnovi produži vrijeme slavlja 21 rodjendana, sticanja prava na piće.

Kritičari predloženog zakona kažu da bi novi zakon samo za dan odgodio sat punomoćja, a ne okončao praksu opasnog opijanja.

Niti konzumiranje alkohola prije 21 godine, jer istraživanja pokazuju da 15 posto ukupne potrošnje alkohola u Americi popiju maloljetnici.

XS
SM
MD
LG