Linkovi

Nova američka inicijativa učenja stranih jezika u Americi


Predsjednik Bush je jučer, govoreći u State Departamntu, predsjednicima američkih univerziteta obećao otvaranje mogućnosti većem broju inostranih studenata da se obrazuju u Sjedinjenim Državama. U isto vrijeme američki predsjednik je obznanio novi program učenja inostranih jezika nazvan Jezička inicijativa nacionalne sigurnosti.

U taj program će federalna vlada investirati 114 miliona dolara, a njegov je cilj da američki studenti jačaju nacionalnu sigurnost i prosperit kroz učenje stranih jezika.

Mi ćemo našu djecu učiti da govore važne svjetske jezike. Mi ćemo rado primiti učitelje koji će pomoći našoj djeci da govore važne svjetske jezike. Mi ćemo takodjer jasnije predstaviti naš interes u svijetu, kako bi porazili predodžbe o našem navodno lažnom konceptu slobode i ljudima pokazali za što se mi istinski zalažemo. Dozvolimo im da iz prve ruke vide dostojanstvo naše zemlje, rekao je predsjednik Bush najavljujući otvaranje mogućnosti većem broju inostranih studenata da se obrazuju u Sjedinjenim Državama.

On je rekao da vlada još uvijek nastoji naći balans izmedju sigurnosti i omogućavanja ljudima da studiraju na američkim univerzitetima, nakon terorističkih napada 11 septembra 2001.

I ovom prilikom predsjednik Bush je spomenuo Afganistan i Irak, rekavši da će Sjedinjene Države pobjediti u širenju demokracije u te dvije zemlje. Medjutim, to zahtijeva strpljenje.

Obraćajući se predsjednicima američkih univerziteta on je podsjetio da je Afganistan zemlja u kojoj djevojčice nisu mogle ići u školu. Sada većina njih idu u školu. Irak će biti uspjeh, teško je jer šaka ubica žele zaustaviti napredovanje slobode, jer znaju da će razvoj demokracije u srcu Srednjeg Istoka biti ključni poraz njihove ideologije i ambicija. To je težak posao što vidite po televizijskim izvještajima iz Iraka, ali smo mi i prije uspjevali obaviti teške poslove. Pobjedili smo fašizam u prošlosti, pobjedili smo komunizam u prošlosti, i pobjedićemo ideologiju mržnje, ali to zahtijeva sva sredstva koja su nam na raspolaganju rekao je predsjednik Bush, govoreći predjsednicima američkih univerziteta u State Departmentu u Washingtonu.(file photo)" hspace=2 src="/bosnian/images/ap_Laura_Bush_file_210.jpg" width=195 align=right vspace=2 border=0>

Prva dama, Laura Bush, takodjer će se danas obratiti predsjednicima američkih univerziteta na njihovom skupu u Washingotnu posvećenom unapredjivanju programa medjunarodnog obrazovanja, o čemu će govoriti i pomoćnica državnog sekretara za javnu dilplomaciju Karen Hughes.

XS
SM
MD
LG