Linkovi

Sarajevo, Beograd i Podgorica sa okončanjem haške priče mogu računati na članstvo u NATO


Prvi čovjek vojne strukture NATO, gen. James Jones je danas u Briselu izrazio nadu da će uskoro doći do hapšenja Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Medjutim, on priznaje da takvo nešto neće biti nimalo lako, zbog činjenice da su dvojica haških optuženika, prema gen. Jonesu, "veoma dobro štićeni".

On podsjeća na stav nekih od medjunarodnih zvaničnika da Karadžića i Mladića štite vlade, sto će, u svakom slučaju, otežati njihovo hapšenje i transfer u Hag. Sa druge strane, general je uvjeren da bi države na čijim teritorijama se kriju optuženi, same trebale shatiti važnost njihovg privodjenja pravdi i učiniti sve da ispune tu ključnu medjunarodnu obavezu.

U Briselu se vjeruje da je snažna poruka u tom smislu i signal iz vojnog saveza zvaničnom Zagrebu da, nakon akcije hapšenja i transfera u Hag odbjeglog Ante Gotovine, može računati sa adekvatnom nagradom- skorim punopravnim članstvom u Alijansi, o čemu će više riječi biti početkom narednog mjeseca na sasstanku ministara odbrane NATO.

Beogradu, Podgorici i Sarajevu se slično poručuje kada je u pitanju hapšenje Karadžića i Mladića i članstvo u Partnerstvu za mir. I više - generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer je zvnaičnicima dvije države jasno naglasio mogućnost da bi na samitu NATO 2008. godine mogle računati sa članstvom u vojnom savezu. Ključni uslov je- okončanje "haške priče".

XS
SM
MD
LG