Linkovi

Badnji dan u u Bosni i Hercegovini


Nizom svečanosti te kićenjem i paljenjem Badnjaka pravoslavni vjernici širom Bosne i Hercegovine obilježavaju Badnji dan uoči sutrašnjeg najradosnijeg hrišćanskog praznika pravoslavnog Božića.

Pravoslavni vjernici su nizom manifestacija danas obilježili Badnji dan širom Bosne i Hercegovine uoči sutrašnjeg najradosnijeg hrišćanskog praznika, pravoslavnog Božića. U svim većim gradovima Republike Srpske organizovane kolone su prevozile Badnjake koji su ispred pravoslavnih crkava okićeni gdje će se nalaziti do obilježavanja pravoslavne Nove godine 14.januara.

Predstavnici Svetosavske omladinske zajednice u Banjaluci su organizovali božićni program za djecu bez roditelja darivajući im prigodne poklone, a u banjalučkom naselju Rosulje je otvorena obnovljena ambulanta porodične medicine.

U svim pravoslavnim hramovima služene su svečane liturgije a u večernjim časovima biće upriličeno i paljenje Badnjaka. Po običaju biće pročitana i poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Pavla koji je u svom ovogodišnjem obraćanju, između ostalog, uputio i poruku narodima u Bosni i Hercegovini.

«Srpski narod u Republici Srpskoj i čitavoj Bosni i Hercegovini, takođe je izložen gorkim iskušenjima. Pozivamo na istrajnost u veri i na putu dobra i čovečnosti a sve tamošnje narode i zajednice na pomirenje, uzajamno praštanje i zajedničke napore za budućnost.»

Dodajmo da će sutra na pravoslavni Božić član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Borislav Paravac i predsjednik Srbije Boris Tadić prisustvovati obilježavanju 13.-te godišnjice stradanja Srba u selu Kravitca kod Bratunca.

Inače, sutra i prekosutra u Republici Srpskoj su neradni dani baš kao i 9.januara kada se obilježava Dan Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG