Linkovi

Dojenje je zdravo i za majku


Poznato nam je da se dojenje dugoročno povoljno odražava na zdravlje i razvoj djeteta. Nedavnim istraživanjem dokazano je da je dojenje zdravo i za majke, jer žene koje doje do godinu dana smanjuju rizik od gojaznosti i dijabetisa.

Alison Cape doji svoju kćerku Charlote od rodjenja.

Alison Cape:
Planiram da dojim svoje dijete koliko dugo budem mogla, nadam se punu godinu dana, s obzirom da radim, činiću to koliko god budem mogla, kaže Alison.

Ukoliko, zaista, bude cijelu godinu dojila svoje djete , ona dramatično može smnajiti rizik od razvijanja dijabetisa u kasnijim godinama života, tvrdi doktor Alison Stuebe.

SOT Dr. Alison Stuebe:
Mi smo posbeno pratili žene u periodu od 15 godina nakon njihovog posljednjeg poroda, i našli smo da svaka godina dojenja djece smanjuje rizik od dijabetisa za 15 procenata.

Doktorica Stuebe i njene kolege u Brigham ženskoj bolnici u Bostonu, pratili su zdravlje 150 hiljada žena koje su dojile svoju djecu, o čemu pišu u posljednjem medicinskom časopisu JAMA, Journal of teh American Medical Association. Njihovo istraživanje je, takodjer, pokazalo da žene koje svoju djecu isključivo hrane majčinim mlijekom imaju više koristi od onih koji to kombinuju sa hranom za bebe. Dojenje može smanjiti rizik od dijabetisa jer pomaže održavanju tjelesne težine.

Dr. Alison Stuebe:
To je još jedan podsticaj za žene da nastave dojiti djecu, i sigurno će podstaći i mene da to radim.

XS
SM
MD
LG