Linkovi

Veće mjere sigurnosti manje mrtvih rudara


Pogibija 12 rudara u rudniku uglja u Zapadnoj Virdžiniji, podstakla je istragu uzroka eksplozije i pokrenula još jednom šire pitanje sigurnosti u rudnicima u Sjedinjenim Državama. To je bila druga najgora katastrofa u američkim rudnicima od 1984. godine.

Zahvaljujući oštrim standardima sigurnosti, suvremenoj tehnologiji koja prati razvijene zemlje, rudnici uglja u Sjedinjenim Državama su sigurniji od rudnika u mnogim drugim, pogotovo nerazvijenim zemljama. Medjutim, rudari, i njihove porodice su uvijek zabrinuti za sigurnost.

Rick McGee, rodjak poginulog rudara:
Mnogi misle da je sigurnost u rudnicima uglja do te mjere napredovala da više nema opasnosti, ali to je zaista opasan posao.

Ovdje u Sjedinjenim Državama federalni inspektori često provjeravaju sigurnost u rudnicima, ali ih rijetko zatvaraju. Rudnik u Zapadnoj Virginiji u kojem je smrt našlo 12 rudara je prošle godine imao 208 opomena u pogledu sigurnosti.

Dan Kane je iz Sindikata rudnika uglja:
Ignorisanje tih opomena znači da će ljudi biti povrjedjeni, da će biti žrtava.

Spasilačke ekipe su očajnički nastojali spasiti život 13 zatrpanih rudara, nakon eksplozije koja ih je u ponedjeljak ostavila na dubini od 80 metara u Talmansville-u, u Zapadnoj Virginiji. Nažalost samo jedan je stigao na površinu živ, ostali su umrli od trovanja ugljen-monoksidom. Uzroci eksplozije se ispituju.

Ova, kao i slične nesreće u svijetu ponovo ukazuju na opasnost rudarskog života. U Sjedinjenim Državama je prošle godine u rudnicima uglja poginulo 22 ljudi.

U Kini, medjutim, izvještava se da svake godine gine oko 5 hiljada rudara, što je oko 80 posto ukupnih žrtava u rudnicima uglja u svijetu, dok Kina sa 35 posto učestvuje u svjetskoj produkciji uglja. U februaru prošle godine ekslozija je ubila 200 rudara, i kineska vlada je obećala zatvoriti hiljade rudnika zbog loše sigurnosti, ali neki kažu da će zbog velike potražnje uglja takva upozorenja vlade biti ignorirana. Prema izvještaju Medjunarodnog sindikalnog udruženja rudara u Kini su na milion tona izvadjenog uglja, 2003. godine, ginula 4,5 rudara.

U Ukrajini je taj broj i veći i na milion tona uglja gine 5,5 rudara mada Ukraina proizvodi dva puta manje uglja od Kine, i da dalje ne navodimo crne brojke...

U trci za profitom, često se zaboravlja da je ljudski život najvrjedniji, i nadati se da su ovakve nesreće, kao u Zapadnoj Virdžiniji, svima opomena.

XS
SM
MD
LG