Linkovi

Šaronova bolest i srednje-istočni mirovni proces


Dok se premijer Sharon bori za život, dolazi do intenzivnih špekulacija o tome na koji će način njegovo odsustvo iz politike utjecati na predstojeće izbore u martu i srednjeistočni mirovni proces.

Ariel Sharon, koji je pomogao stvaranju stranke Likud, je u novembru napustio tu desničarsku grupu nakon suočavanja s velikim nezadovoljstvom zbog njegove odluke o povlačenju izraelskih snaga i naseljenika iz pojasa Gaze i dijelova Zapadne obale.

On je osnovao centrističku stranku Kadima koja bi trebala sudjelovati u izborima 28 marta, i istraživanja javnog mijenja su pokazivala da bi on mogao osvojiti i treći mandat, što bi bio izbor bez presedana.

Međutim politički analitičari kažu da je stranka veoma tijesno povezana s gospodinom Sharonom i da će njegova bolest vjerovatno utjecati na izbornu kampanju.

Istovremeno su i viši palestinski lideri zabrinuti da bi zdravlje gospodina Sharona moglo narušiti palestinske parlamentarne izbore zakazane za 25 januar, kao i odnose između dvije strane. Neki palestinski militanti su izrazili zadovoljstvo zbog bolesti izraelskog premijera, rekavši da bi taj region bio bolje mjesto bez njega.

Vršilac dužnosti izraelskog premijera Ehud Olmert se sastao s ključnim članovima kabineta premijera Sharona, rekavši da je izraelska vlada u potpunosti operativna.

U današnjoj kratkoj izjavi, gospodin Olmert je razvoj događaja u posljednja 24 sata nazvao veoma teškom situacijom, ali je rekao da će je Izrael prebroditi.

Ministar pravde Meni Mazuz je rekao da će izbori zakazani za 28 mart biti održani na vrijeme, te da kriza sa zdravljem premijera Sharona neće utjecati na operacije vlade.

Prema izraelskom zakonu, gospodin Olmert može služiti kao vršilac dužnosti premijera do 100 dana, što će mu omogućiti da zemlju vodi tokom izbora.

XS
SM
MD
LG