Linkovi

Američki ambasador o ustavnim promjenama u BiH


Nova runda razgovora o ustavnim promjenama završena definiranjem nadležnosti parlamenta. Iduće sedmice nastavak i to očito je pod budnim okom Sjedinjenih Američkih Država.

Američki ambasador u BiH, Douglas McElhaney izjavio je danas u Sarajevu kako je postignut vidan napredak u preciziranju nadležnosti parlamenata i definiranju jasnije uloge Doma naroda. Nakon dvodnevnih pregovora, koji su završeni kasno sinoć, američki ambasador je naglasio kako je gotovo definirano pitanje vitalnoga nacionalnog interesa.

No, kad je u pitanju promjena u Predsjedništvu BiH, odnosno jasno definiranje hoće li Bosna i Hercegovina u buduće imati jednog predsjednika ili kolektivnoga šefa države pomaka nema. Ali, američki je ambasador uvjeren da će i to pitanje biti brzo riješeno.

Zbog toga je i poslao poruku da Sjedinjene Države snažno podržavaju ustavne promjene u BiH. Zanimljivo je i da je ambasador McElhaney kazao kako je jučer razgovarao sa američkim državnim podsekretarom Nicholas-om Brns-om, koji je tako|er dao snažnu podršku procesu koji se odvija u BiH.

Takodj|er, otkrio je ambasador McElhaney novinarima, Nicholas Burns je, uprkos zgusnutom rasporedu, jučer razgovarao s nekim od bh. političkih lidera, kako bi im ukazao da nastave saradnju i proces promjene ustava. Inače, uz put je javnost američki ambasador podsjetio da je gospodin Burns nedavno u Sarajevu pred bh. političare postavio neke ciljeve. Izmedju ostaloga i nastojanje da umjesto Predsjedništva BiH bude jedan predsjednik. To je, na izvjestan način, američki signal pregovaračima za budućnost.

Inače, razgovori o promjeni ustava nastavljaju se idućega vikenda. Na dnevnom redu su najteža pitanja - definiranje nadležnosti, uloge i strukture Predsjedništva BiH.

XS
SM
MD
LG