Linkovi

Karadžić i Mladić ključna prepreka BiH i SCG na putu u NATO


Na samom početku kalendarske godine vojna Alijansa naglašava da će se vrlo skoro, već početkom narednog mjeseca, na nivou ministara odbrane NATO razmatrati aktuelne prilike u BiH i ostatku Balkana. Onima, koji su, poput Hrvatske, predajom optuženih za ratne zločine, ispunili medjunarodne obaveze, biće konkretizovane prespektive NATO članstva. Ostali, poput BiH i SCG, biće upozoreni na neispunjene obaveze.

Zvaničnici vojnog saveza najavljuju da će se početkom narednog mjeseca u italijanskom gradu Taormina održati neformalni sastanak ministara odbrane Alijanse, koji će, pored pitanja funkcionisanja vojnog saveza i njegove misije, razmatrati i pitanja vezana za zapadnobalkansko područje.

Konkretno, od sastanka ministara odbrane a potom i vanjskih poslova, očekuje se
inicijativa za održavanjem NATO samita novembra ove godine, koji bi trebao odrediti
smjernice organizovanja i misije Alijanse u doglednoj budućnosti.

Kako je Hrvatska nedavno, predajom odbjeglog Ante Gotovine, eliminisala ključnu prepreku punopravnom NATO članstvu, očekuju se i konkretni koraci Alijanse- nagrada Zagrebu za punu saradnju sa Hagom i ispunjavanje medjunarodnih obaveza.

S tim u vezi, najavljena je i odluka o novom NATO samitu, koji bi se održao 2008. godine i koji bi bio prilika i za BiH i SCG da se pridruže članstvu Alijanse. Medjutim, kako je nedavno naglasio generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer, samo pod uslovom pune saradnje sa Hagom:

"Moj zahtjev Sarajevu i Beogradu je uvijek isti- molim vas, uklonite tu zapreku. Uklonite je jer ne želim da vidim kako neke nacije u regionu suviše zaostaju za ostalima. To važi za Evropsku uniju , ali važi u velikoj mjeri i za NATO. Nikada nisam rekao da je u pitanju proces "velikog praska"- naravno, svaka od nacija će biti prosudjivana na osnovu učinka i pozicije u procesu. Medjutim, i pored toga , ne bi bilo dobro da neke od njih previše zaostaju. Zato kažem da bih želio da BiH i SCG još ovog poslijepodneva udju u Partnerstvo za mir. To bi bio ključni korak naprijed, i doveo bi vas bliže ostalima, koji su u Akconom planu pristupanja NATO. Riječ je o vazznim zemljama. Vidite, kada sam januara 2004. godine od lorda Robertsona preuzeo ovu funkciju, bio sam svjestan da su Karadžić i Mladić još uvijek na slobodi. Takva ccinjenica mi, kao generalnom sekretaru NATO zadaje bol i frustraciju. Što prije to shvate u Sarajevu i Beogradu, shvatiće da trebaju, što je prije moguće, tu dvojicu da pošalju u Hag".

XS
SM
MD
LG