Linkovi

Jack Abramoff, jedan od najutjecajnih američkih lobista, izjavio da je kriv


Jack Abramoff, jedan od najmoćnijih i najutjecajnih američkih lobista, jučer je izjavio pred sudom da jest kriv prema optužbama za zavjeru, prijevaru, i izbjegavanje poreza. Optužbe su dio istrage koja se na federalnom nivou vodi protiv Abramoffa, kako bi istražili navodi o podmićivanju članova američkog Kongresa, u korist raznih posebnih interesa koje je Abramoff predstavljao .Izvještava novinar Glasa Amerike Peter Fedynski.

Novac kojem je u svakom trenutku Abramoff imao pristupa, govori o utjecaju koji je imao u Washingtonu. Od dvije hiljadite, Abramoff i njegovi suradnici su dali više od 4 milijuna dolara u korist kampanja više od 300 političara. On se silno obogatio lobirajući za američke Indijance, kojima je interes bio proširiti mogućnost vodjenja kockarnica, putem njima pogodnih zakona koje donosi Kongres. Istraga protiv Abramoffa je počela nakon što su izašle vijesti da je primao novac od raznih indijanskih plemena, koji su se natjecali za otvaranje kockarnica. U periodu od tri godine, grupe američkih Indijanaca su njemu i najbližem mu suradniku Michaelu Scanlonu platili oko 80 milijuna dolara. Bivša federalna tužiteljka Melanie Sloan kaže da se Abramoffovog priznanja pred sudom trebaju bojati članovi Kongresa.

Melanie Sloan, bivša tužiteljica: Vjerujem da će se na kraju raditi o jednom od najvećih kongresnih skandala u povijesti.

Savezni istražitelji nastoje utvrditi je li Abramoff zahtijevao od kongresmena političke ustupke u zamjenu za donacije, silne poklone - poput specijalnih loža na stadionima - skupih karata za utakmice, raskošnih objeda u dva restorana čiji je vlasnik, putovanja u Škotsku na partije golfa...

Nema ničeg nezakonitog u doniranju novaca nekom za političku kampanju; medjutim, nezakonito je donacije ne prijaviti, ili davati političke usluge u zamjenu.

Fred Wertheimer iz grupe Democracy Twenty One kaže da korupcija nanosi štetu cijeloj zemlji.

Fred Wertheimer, politički analitičar:
Svaki gradjanin će patiti ukoliko članovi Kongresa počnu prodavati svoje položaje, prodavati odluke onima koji imaju najviše novaca.

U zamjenu za manju kaznu zatvora, Abramoff bi mogao otkriti neka imena u Kongresu. Republikanac Bob Ney iz Ohio-a je već pod istragom zbog navoda o zloupotrebi položaja kako bi išao na ruku Abramoffvljevim klijentima. Senator Conrad Burns iz Montane , koji odbija navode o svojoj umiješanosti, kaže da se nada da će Abramoff završiti u zatvoru i dodaje: da je poželio da se Abramoff nije nikada ni rodio!

Washingtonski politički analitičar Norman Ornstein kaže da bi Abramoff u zatvoru mogao imati društvo.

Norman Ornstein, politički analitičar:
Svi kažu da će onaj s kim je Abramoff imao posla, u najmanju ruku ostati s mrljom; neki vjerovatno i uprljani i u prugastim uniformama.

Više desetaka političara su vratili političke donacije dobivene od Abramoffa, pokušavajući prekinuti svaku vezu s njim. U zamjenu za priznanje krivice i suradnju u istrazi, Abramoff će vjerovatno dobiti smanjenu zatvorsku kaznu. Na saveznom nivou, se sučeljava s najmanje deset godina; a na Floridi, gdje je priznao krivicu za jednu ilegalnu transakciju u toj državi, mogao bi dobiti do sedam godina zatvora.

XS
SM
MD
LG