Linkovi

Nesreću u rudniku uglja u Zapadnoj Virdžiniji preživio samo jedan rudar


Rudarska nesreća u rudniku uglja u Zapadnoj Virdžiniji završila je, nažalost, tragično. Spasilačke ekipe su izvukle samo jednog preživjelog od 13 zatrpanih rudara, zatočenih 80 metara ispod zemlje nakon eksplozije u ponedjeljak.

Nažalost, ono čemu su se porodice nadale nije se desilo, i da bude još gore tragedija je praćena pogrešnom, prvobitnom informacijom da je 12 rudara preživjelo nesreću, što je izazvalo neopisivu radost, a nekoliko sati zatim neopisivu tugu i razočarenje.

Nakon opće radosti, kada se oko ponoći proširila informacija da je 12 rudara preživjelo nesreću, usljedio je tragičan obrt.

Tri sata kasnije, predsjednik medjunarodnog udruženja rudnika uglja, Ben Hatfield je saopćio da je samo jedan rudar preživio exploziju.

Ben Hatfield:Prve informacije spasilačkih timova upućene komandnom centru su ukazivale da je preživjelo više rudara, ali se pokazalo da je to bilo pogrešno. Jedini preživjeli je Randal McCloy Junior, koji je u teškom stanju i smješten je u lokalnoj bolnici. 11 preostalih rudara, smještenih iza barikada, kako su utvrdili naši tehničari, nadjeni su mrtvi.

Ranije je je tijelo jednog od 13 zatrpanih rudara nadjeno u blizini linije izvlačenja uglja, ali njegov identitet nije odmah utvrdjen.

Vijest koju je Ben Hatfield donio porodicama okupljenim u lokalnoj crkvi izazvala je haos i negodovanje porodica, rodbine i okupljenih mještana.

Hatfiled kaže da su spasitelji potvrdili da su našli 12 rudara, ali provjeravaju jesu li u životu. Nažalost, mobilnim telefonom, neko je požurio da rodbini dojavi radosnu vijest, koja se pokazala lažnom. Kompanija je, kako kažu, kasnije čekala da prikupi što više informacija prije nego se obrati porodicama i radosnu vijest zamjeni tužnom realnošću, da su njihovi dragi poginuli u nesreći, ugušeni pretjeranom koncentracijom carbon-monoxida.

Jutros je i više američkih novina na naslovnim stranama donijelo preuranjenu, i nažalost netačnu vijest da je 12 rudara preživjelo nesreću. Zvaničnicima sada ostaje da utvrde kako je do toga došlo, i prije svega da utvrde uzroke nesreće, pogotovo što su inspektori rudarstva u više navrata upozoravali na propuste u sigurnosti tog rudnika.

XS
SM
MD
LG