Linkovi

Otkriven gen koji odredjuje boju kože kod ljudi


Naučnici tvrde da su otkrili gen koji, kako izgleda, odredjuje boju kože kod ljudskih bića. Oni objašnjavaju da bi upravo genetske mutacije mogle biti razlogom zašto su Evropljani kod sebe razvili svjetliju boju kože, dok je kod Afrikanaca koža ostala tamnija.

Razlike u boji kože često su uzrokom predrasuda ili diskriminacije. Sada, medjutim, jedna nova studija objavljena u magazinu NAUKA, ukazuje na to da razlike u boji kože izmedju ljudi koji potiču iz Evrope i Afrike mogu biti objašnjene genetskom mutacijom koja je nastupila kod jednog od oko tri milijarde gena koliko ih ima u u genomu, odnosno ljudskoj genetskoj mapi.

Postoje dvije vrste gena koji odredjuju pigmentaciju, kažu naučnici. Jedna od njih je uobičajena u DNK skali kod Afrikanaca. Druga je pronadjena u DNK većine Evropljana. Istraživači vjeruju da je do te genetske mutacije došlo prije više desetina hiljada godina, kad je dio tadašnje ljudske populacije migrirao na sjever, iz Afrike u Evropu.

Rukovodilac ovog istraživanja i doktor na Državnom pensilvanijskom medicinskom fakultetu, Dr. Keith Cheng: Ono što je najzanimljivije jeste činjenica da je jedno tako vruće pitanje, pitanje boje kože, rezultat promjene samo jednog od tri milijarde slova u genetskoj knjizi našeg života.

Francis Collins, koji po nalogu američke vlade koordinira napore na stvaranju ljudske genetske mape, upozorava da ovo otkriće ne bi trebalo shvatiti kao otkriće gena rase, jer je, kaže ona, to otkriće takodje i jedna nova socijalna ideja koja uključuje i porodične tradicije i stalno mjesto boravka.

COLLINS:Nadam se da bi to, posebno, moglo pomoći da shvatimo da boja kože nije nešto čemu bismo trebali pridavati neki ogromni značaj. Pitanje boje kože možemo demistificirati ovom, da tako kažem, molekularnom istragom.

Mnogi, medjutim, upozoravaju da će diskriminacije na bazi boje kože biti i dalje, uprkos ovom genetičkom otkriću.

Ted Shaw, glavni advokat organizacije NAACP, koja štiti gradjanska prava crnaca i ostalog ne bjelačkog stanovništva: Ne mislim da će neki prosječni američki Joe uopšte pročitati taj članak ili čuti nešto o tome. A ako i čuje to neće temeljno izmijeniti način na koji se on odnosi prema pitanju rase.

Ipak, Dr.Cheng se nada da će to genetsko otkriće nakon svega ipak pomoći kod novih tretmana raka kože i, možda ipak pomoći boljem razumijevanju medju ljudima uopšte.

XS
SM
MD
LG