Linkovi

Neizvjesna sudbina 13 rudara u Zapadnoj Virdžiniji


Nova godina je u Sjedinjenim Državama počela je rudarskom nesrećom u Zapadnoj Virdžiniji, vatrenom stihijom u Texasu, poplavama u Kaliforniji i olujnim vjetrovima u Kentucky-ju.

Rudarske nesreće obično najviše dirnu zbog teškog posla kojeg rudari obavljaju, i opasnosti kojima su izloženi bez obzira na suvremenu tehnologiju.

Tako je i sa nesrećom u rudniku uglja u Zapadnoj Virdžiniji u kojoj je 13 rudara ostalo zatrpano nakon jučerašnje eksplozije.

Guverner američke savezne države Zapadne Virginije Joe Manchin se pridružio stotinama osoba iz lokalnog rudarskog regiona u nadi da će se nekim čudom uspjeti spasiti 13 rudara koji su već više od jednog dana zatočeni ispod zemlje. On je danas izjavio da se obitelji ipak nadaju da će rudari biti pronađeni živi.

Ben Hatfield, iz rudarske kompanije International coal group, kaže da spasilčke ekipe buše dvije nove rupe u rudnik kako bi testirali nivo gasa i tražili znakove života. Oni također polako ulaze u rudnik, čisteći otrovni karbon monoksid.

Nešto ranije je gospodin Hatfield rekao da su testovi kvalitete zraka pokazali da postoji viši nivo karbon monoksida nego što ljudi mogu tolerirati, iako je dodao da su ih tehnike u hitnim slučajevima, kao što su specijalne barikade,možda mogle sačuvati. Komunikacija sa rudarima je izgubljena još od eksplozije u rudniku jučer ujutro.

XS
SM
MD
LG