Linkovi

Uvođenje PDV-a izazvalo talas poskupljenja


Predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje B i H saopštili su danas u Banjaluci da je uspješno počela naplata poreza na dodatnu vrijednost.Zbog uvođenja PDV-a zabilježen je talas poskupljenja osnvnih životnih namirnica, posebno, u Republici Srpskoj.

Naplata poreza na dodatnu vrijednost koja je danas prvog radnog dana u 2006.godini i zvanično počela u Bosni i Hercegovini administrativno i tehnički, u potpunosti funkcioniše kako je i planirano. Saopštio je ovo na prigodnoj svečanosti u Banjaluci, direktor Uprave za indirektno oporezivanje B i H, Kemal Čaušević.

«Pravno lice na kome je obračunat prvi PDV u Bosni i Hercegovini je preduzeće «Naftagas» iz Gradiške koje je uvezlo lož ulja u vrijednosti od cirka 31 hiljadu maraka. Na to im je obračunat porez na dodatnu vrijednost od 17 posto ili oko 5.100 maraka. Mi smo 1.januara ove godine imali šest uplata PDV-a od strane fizičkih lica na međunarodnom aerodromu u Sarajevu, koji je granični prelaz i evo prvi radni dan imamo i prve uplate od strane pravnih lica.»

Gospodin Čaušević je saopštio da određene pogodnosti pri kupovini u Bosni i Hercegovini uvođenjem PDV-a imaju i strani državljani što do sada nije bio slučaj.

«Sva strana fizička lica koja kupuju robu u Bosni i Hercegovi kod trgovca ispune obrazac u tri primjerka. Prilikom napuštanja jednog od 55 graničnih prelaza u Bosni i Hercegovini carinski službenik ovjeri jedan od tih primjeraka, strano fizičko lice kad se vrati u svoju zemlju tom trgovcu pošalje ovjereni obrazac i pošalje broj računa u banci gdje mu se treba vratiti ovaj PDV.»

Recimo i to da je uvođenje PDV-a izazvalo talas poskupljenja, prije svega hljeba, mlijeka i lijekova te pojedinih komunalija u Banjaluci, Prijedoru, Bijeljini i još nekim mjestima Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG