Linkovi

Opada prodaja muzičkih CD-eva u Americi


Obično se tokom božićne sezone bilježi značajnija prodaja muzičkih kompakt diskova. Prodaja CD-ova i ostale muzike doprinosila je sa oko 40 procenata profita muzičkoj industriji u Sjedinjenim Državama. Međutim, kako izvještava novinar Glasa Amerike George Dwayer, u posljednjih nekoliko godina muzička industrija bilježi pad prodaje CD-ova.

Ove godine je prodaja muzičkih kompakt diskova opala za oko 8 procenata u odnosu na prethodne godine. Muzički komentator glasa Amerike Ray McDonald kaže da je jedan od razloga za takvo stanje nedostatak hitova.

“Ukupan profit od prodaje muzike je opao za oko 4,5 procenata, jer se na tržištu nije pojavila muzika koja plijeni pažnju. Po mom mišljenju to je osnovni razlog zbog čega je prodaja CD-ova vrtoglavo smanjena u posljednjih pet godina. Jer, ako na tržištu nema dobre muzike, kupac je ne može ni naći.”

Danas ste svjedoci da se rijetko koja pjesma nalazi dugo na vrhovima top lista i to je tako još od 1991. godine, što je znak da samo nekolicina muzičara opstaje. Također je i pojavom novog IPOD-a, kompanije Apple, na koji možete digitalno uskladištiti pjesme, opala prodaja formatiranih CD-ova.

Ljudi kupuju pjesme kao robu i ne kupuju toliko albume, kao što kupuju pjesme pojedinačno.

I pored toga, i prodaja pojedinačnih pjesama je manja, što je uzrokovalo opadanje prodaje CD-ova. Za to je dijelom zaslužno i piratstvo, odnosno nezakonito presnimavanje CD-ova, što automatski smanjuje i prodaju.I napokon, video igre i pojava digitalnih video diskova potiskuje klasične CD-ove, te stručnjaci smatraju da će 2006. godina biti prijelomna za muzičku industriju u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG