Linkovi

U Sjedinjenim Državama izuzetan nedostatak medicinskih sestara


U današnje vrijeme u Sjedinjenim Državama vlada izuzetan nedostatak medicinskih sestara - a očekuje se i pogoršanje. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Peter Fedynski, izmedju bolnica i saveznih država, vlada napeta konkurencija i utrka u tome ko će sebi prigrabiti stručne medicinske sestre.

U bolnicama širom Sjedinjenih Država ima više od 100 hiljada otvorenih radnih mjesta za medicinske sestre. Do dvije hiljade i dvadesete, prema procjenama Ministarstva Rada, broj nepopunjenih mjesta bi se mogao popeti na 800 hiljada.

Najviše je otvorenih mjesta za sestre u Kaliforniji, gdje prema novom zakonu na svakih pet pacijenata mora doći po jedna sestra. Sestra na pedijatrijskom odjelu, Jenny Hall, zaradjuje 60 hiljada dolara godišnje, a radi samo tri dana u nedjelji - što pokazuje koliko su bolnice voljne platiti samod a bi dobile osoblje. Osim plaće, gospodja Hall ima pravo i na odlične beneficije.

Jennifer Hall, dječija sestra:Stanovanje mi je plaćeno, dobijam naknadu za komunalije, i besplatno zdravstveno.

Kalifornija čak ima i cijeli tim onih kojima je zadatak tragati za sestrama. I savezna država Illinois je nedavno uvela zakon prema kojem je cilj privući medicinske sestre. Prema zakonu se povećavaju stipendije za dodatno obrazovanje u toj oblasti, olakšava se sestrama - strancima da dobiju radne dozvole, a bolnicama se ograničava pravo da nameću prekovremeni rad.

Mnoge američke države promoviraju karijeru medicinske sestre u srednjim školama, a grad Norfolk, u Virdžiniji, nudi tinejdžerima ljetnji kamp da uče za sestre:

MOS,TINEJDŽER: Jako je zanimljivo, jer pomaže da se odlučiš šta želiš raditi...

Dok u Texasu: ijelimo besplatno auta sestrama!

Naime - sestre u jednoj bolnici u Dallasu imaju šansu dobiti automobil na bolničkoj lutriji. Najmanje 4 od deset teksaških bolnica nude bonus u kešu - i do 15 hiljada dolara - ako sestra potpiše ugovor. U medicinskim školama opet nastoje privući muškarce - koji tradicionalno izbjegavaju ovo zanimanje.

Dktor Patricia Stark,Medicinska škola u Texasu: okušavamo zanimanje predstaviti i kroz imidže sa naglašenim muškim ponosom- kako bi privukli muškarce.

Američke bolnice upošljavaju i mnogo stranih sestara, privlačeći ih dobrom plaćom. Indija, i druge zemlje čiji stanovnici obično znaju engleski, mete su regrutera. Novi život u Americi i dobre plaće čak i nisu jedina privlačnost, kaže Sapish Cavla, predstavnica medicinske škole u New Delhiju.

Sapish Chawla, New Delhi: adna atmosfera je mnogo bolja u inozemstvu. Što naše sestre nauče u školi, mogu primjenjivati u Americi, a što ovdje nije slučaj.

Nedostatak medicinskih sestara ima nekoliko razloga; žene u Americi danas imaju mnoge druge mogućnosti za karijeru, dok mnoge aktivne sestre odlaze u penziju, dok se broj stanovnika kojima treba njega - povećava usljed dužeg prosječnog života i sve veće populacije starijih osoba.

XS
SM
MD
LG