Linkovi

Medju rekordnim brojem useljenika u SAD rekordan je i broj ilegalaca


Broj imigranata koji sada žive u Sjedinjenim Državama najveći je u povijesti Amerike. Milioni useljenika borave ilegalno. Rasprava oko njihovog statusa traje i nastavlja se. detaljnije u rubrici koju je pripremila novinarka tv-programa Glasa Amerike Lisa Ferdinando.

Ljudi, koji na ulici čekaju da ih neko unajmi, dio su populacije od 35 miliona useljenika koliko ih sada živi u Sjedinjenim Državama. Prema procjenama, više od 9 miliona uselilo se i živi ovdje ilegalno.

Te podatke objavio je Centar za pručavanje imigracije. Njegovi predstavnici tvrde da se u posljednjih pet godina oko 8 miliona osoba uselilo u Sjedinjene Države, što je do sada najveći priliv novog stanovništva u bilo kojem petogodišnjem periodu.

Najveći broj novouseljenih su iz Meksika - 31 procenat, a slijede Azijati sa 18 posto.

I oni koji se legalno, i oni koji se ilegalno useljavaju suočavaju se sa brojnim problemima - ne zato što ne žele da rade već što nemaju potrebno obrazovanje.

KSteven Camarota, Centar za imigraciju: Procjenjujemo da 35 odsto porodica ilegalnih useljenika koriste najmanje jedan od izdašnih programa socijalne pomoći. Procijenili smo, i to je ključno, da 48 procenata ilegalnih useljenika koji nemaju završenu srednju školu, koriste jedan od tih programa. Bili legalno ili ilegalno u Sjedinjenim Državama, to nije garancija uspjeha ukoliko nema obrazovanja.

Legalizacija boravka ilegalnih useljenika i jačanje kontrole američkih granica ključna su pitanje o kojima se vode rasprave.

Predsjednik George W. Bush predlaže programa "gostujućih radnika" kojim bilo dozvoljeno zapošljavanje ilegalaca.

George W. Bush, predsjednik SAD: Mi nećemo moći uspješno primijeniti naše zakone o useljavanju ukoliko ne uspostavimo program privremenog rada. Program koji sam predložio neće biti put automatskog dobijanja statusa američkog građanina, neće biti amnestije. Ja sam protiv toga jer će nagrađivanje onih koji su prekršili zakone o useljavanju ohrabriti druge da krše te zakone i nastave opsjedati naše granice.

Drugi smatraju da bi bolji put bio prihvatiti realnost i legalizirati status ilegalaca koji su već u Sjedinjenim Državama.

Steven Camarota, centar za imigraciju: To neće riješiti problem velike stope siromašnih ili manje siromašnih, neće riješiti probleme korištenja socijalne pomoći i zdravstvenog osiguranja za takve.

U Zastupničkom domu američkog Kongresa priprema se prijedlog zakona o povećanju nepropusnosti granica i pooštravanju kazni za krijumčare ljudima i za sve one koji u Sjedinjene Države uđu mimo važećih propisa.

XS
SM
MD
LG