Linkovi

Program američke vojske pomaže lječenje djece u Iraku


Mnoga ozbiljno bolesna djeca u Iraku nemaju pristupa medicinskoj njegi. Kako izvještava novinarka Glasa Amerike Amy Katz, jedan novi program koji vodi američka vojska, ipak pomaže toj djeci da dobiju nužnu ljekarsku pomoć.

Ovo četvoro iračke djece je nedavno bilo podvrgnuto teškim operacijama u Sjedinjenim Državama. Srce malog Wasama nije moglo pumpati krv u ostale dijelove tijela - što je izazivalo nesvjesticu svaki puta kada bi potrčao. Sada, nakon korektivne operacije, on sam kaže da se osjeća puno bolje. Njegov doktor,Samuel Weinstein iz dječije bolnice Montefiore, kaže da je napredak veliki:

Dr. Weinstein:
Evo, već se i dogovaramo oko toga da skratim period njegovog mirovanja prije nego mu ponovno dozvolim da igra fubal, šali se doktor.

Uz pomoć američkog narednika Marykay Satyrano su Wasam, i druga iračka djeca, dobila priliku za operacije.

Narednik Satyrano je pripadnica vojnih rezervista i jedan od njenih zadataka je upravo da obezbijedi ljekarsku pomoć Iračanima. I tako, kada su je kontaktirali roditelji djece, ona ih je povezala s humanitarnim programom Gift of Life, koji je platio put ovoj djeci u New York. Narednik Satyrano se nada i proširenju ove pomoći.

Marikay Satyrano:
Došli smo ovdje da ljudima olakšamo situaciju. ovo je jedan od prvih koraka.

Sve četvoro djece je nedavno i pušteno iz bolnice, i za sada ostaju u Americi kako bi ojačali. Ashjan je došla u Sjedinjene Države s velikom rupom u srcu; a sada , kada je to operirano, njen otac Khalid Jaralah kaže da će joj ime, koje znači tuga, promijeniti u Farah - što znači sreća.

Khalid Jaralah, otac: Jako, jako sam sretan!

Nakon što se Ashjan i ostala djeca oporave od operacija, vraćaju se natrag u Irak - zdravi. A to, nada se narednik Satyrano, takodjer može promijeniti negativno mišljenje dijela Iračana o Americi.

XS
SM
MD
LG