Linkovi

16-to godišnji Amerikanac se nakon tronedjeljne odiseje po Iraku vratio na Floridu


Jedan šesnaestogodišnjak koji se nedavno sam otisnuo na opasan put u Irak - vratio se kući na Floridu, okončavajući tako tro-nedjeljnu odiseju, a na veliku radost svojih roditelja.

Farrisa Hassana su okružili obradovani članovi obitelji koji su ga sinoć sačekali na medjunarodnom aerodormu u Miamiju, savezna država Florida. Bilo je i mnogo novinara, a nasmijani Farris im je mahao. Govoreći okupljenim predstavnicima medija, Farrisova majka, Shatha Atiya, je rekla kako je sretna da joj se sin bezbjedno vratio.

Bili smo svi jako zabrinuti, kazala je ona.
16-godišnji Farris je jednostavno odlučio izostati iz škole i napustiti Sjedinjene Države 11 decembra; potom je otišao za Kuwait, gdjeje mislio jednostavno uzeti taksi i prijeći u Irak. Granica je medjutim bila zatvorena zbog parlamentarnih izbora, kojima je Farris želio biti svjedok.

On je stoga ostao kod prijatelja u Libanu, i na božić odletio avionom u Baghdad. Tamo se prijavio u ured Associated Pressa i ponudio svoje usluge reportera - amatera, rekavši kako želi iz prve ruke iskusiti ono kroz šta prolaze Iračani.

Farris je, naime, u školi nedavno izučavao vrstu novinarstva u kojem reporter piše o nekome živeći isti život. Što se tiče vize, Farris ju je lako dobio jer su mu oba roditelja Iračani, koji već više od trideset godina žive u Americi. Farris kaže kako nije znao da će njegovo putovanje izazvati takvu medijsku pažnju u Americi.

XS
SM
MD
LG