Linkovi

Dječak sa Floride se sam zaputio u Irak da napiše školski zadatak iz novinarstva


Šesnaestogodišnji dječak iz Floride, Farris Hassan, zaputio se sam, i bez znanja roditelja u Irak gdje se planirao iz prve ruke informisati i o tome napisati školski zadatak iz novinarstva.

Farris Hassan iz Fort Lauterdale-a u Floridi je u školi učio o novinarstvu i kako se za odredjeni tip priče nekada potrebno zbližiti sa temom, lokacijom i ljudima da bi se iskonski osjetilo nečije iskustvo i moglo pisati u tome iz prve ruke, on je od svoje vlastite uštedjevine, koju je zaradio kupujući i prodajući dionice, kupio avionsku kartu za Kuwait koja je koštala 900. dolara, pobjegao sa nastave i zaputio sa na svoj navinarski zadatak.


Nakon što je stigao u Kuwait 11. decembra, Farris je probao takijem preći iračku granicu i uskoro otkrio da to neće biti moguće jer je granice bila zatvorena zbog izbora.


Telefonom se javio ocu koji mu je rekao da se iz istih stopa vrati kući, ali Farris je insistirao da ide u Bagdad, nakon čega mu je otac rekao da ide kod rodjaka u Bejrut, gdje je Faris ostao deset dana i ipak otišao sam u Bagdad.
U ponedjeljak je Faris osvanuo u Bagdadu, a usljed pobunjeničkog bombardovanja, taj dan je poginulo pet ljudi, a 40 je bilo ranjeno.

Taksi ga je sa aerodroma doveo u hotel gdje obično odsjedaju Amerikanci. Iako izgledom ne odudara od lokalnog stanovništva jer su mu oba roditelja Iračani koji već 35 godina žive u Americi, dovoljno je bilo samo pogledati u odjeću ovog tipičnog tinejdžera koji ne govori Arapski i ocijeniti ga Amerikancem.

Ovo je postalo potpuno očigledno kada je Faris konačno otišao u restoran da jede i poslužio se, na očigled svih svojim Englesko-Arapskim rječnikom da zatraži jelovnik.

Nakon par dana u Bagdadu, ovaj mladi avanturista se pojavio u uredu Associated Press-a i rekao da je u Bagdadu zbog istrživanja i humanitarnog rada.

Kako urednici Associated Press nikada ranije nisu vidjeli nekoga tako mladog bez pratnje roditelja, nazvali su Američku ambasadu i izvijestili ih o ovoj neobičnoj posjeti.

Američki vojnici su odmah došli po njega i odveli ga u Ambasadu u bagdadskoj zelenoj zoni, gdje su mu ukazali na opasnosti koje ga vrebaju pri ovom samostalnom putovanju.

Generalni konzul iz američke ambasade u Bagdadu je u kratkoj izjavi danas saopćio da je Farris Hassan napustio Irak i da je na na putu kući u Ameriku. Roditelji su oduševljeni da mu se ništa loše nije desilo, mada je majka, inače psiholog, rekla da mu po povratku svakako slijedi kazna.

XS
SM
MD
LG